14.11.2007. / 15:55

Autor: Marijana Zrinjski

REAKACIJA BRANITELJA

HVIDRA osuđuje Mesićeve izjave i podržava Crkvu

"Pomagali su nam da snagom duha i volje izdržimo sve ratne strahote, ni u najtežim trenucima uz njihovu pomoć nismo gubili vjeru u Crkveno poslanje i osnovne ljudske vrijednosti, a sada su ponovno s nama i pomažu nam u rehabilitaciji i zacjeljivanju zadobivenih rana tijela i duha nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH"

Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata priopćila je da u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata najoštrije osuđuje postupke i izjave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kojima u posljednje vrijeme učestalo proziva i kritizira hrvatske biskupe, a posebice njegove prijetnje upućene vojnom ordinariju mons. Jurju Jezerincu.

«Svojim izjavama predsjednik Mesić dokazuje očigledno nepoznavanje svojih ustavnih ovlasti, kontinuirano miješanje u predizbornu kampanju s očitim favoriziranjem određenih stranaka. Predsjednik to opravdava svojom brigom za funkcioniranje države, te izjavom da ima pravo reći što hoće, dok u isto vrijeme to osporava ostalim hrvatskim građanima, a posebice pripadnicima vjerskih zajednica», stoji u priopćenju.

Osobito su, kažu, šokirani njegovim prijetnjama upućenima vojnom ordinariju mons. Jurju Jezerincu da će mu zabraniti ulazak u vojarne nastavi li se miješati u predizbornu kampanju. «U istoj izjavi za medije iznosi prijetnju, te je nakon toga pobija, jer shvaća da nema nikakve ovlasti, a istovremeno umanjuje važnost i ironično kritizira Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH, te Zakon o potvrđivanju navedenog ugovora. Iako je u svim katoličkim zemljama u svijetu običaj da se biskupi obrate vjernicima pred izbore i upute svoja razmišljanja u skladu s naukom Crkve, u Hrvatskoj očito vladaju neka druga pravila i zaostali balkansko-komunistički mentalitet, gdje predsjednik države prijeti i poziva na zabranu osnovnih ustavnih prava - slobode mišljenja i izražavanja misli, te ustavnog prava vjerskih zajednica», naglašava se u priopćenju u kojoj se izražava bezuvjetna podrška hrvatskim biskupima i cjelokupnoj Katoličkoj crkvi u Hrvata, a posebice propovijedi mons. Jezerinca koji je "zajedno s ostalim svećenicima tijekom Domovinskog rata bio i ostao njihova duhovna snaga".

"Pomagali su nam da snagom duha i volje izdržimo sve ratne strahote, ni u najtežim trenucima uz njihovu pomoć nismo gubili vjeru u Crkveno poslanje i osnovne ljudske vrijednosti, a sada su ponovno s nama i pomažu nam u rehabilitaciji i zacjeljivanju zadobivenih rana tijela i duha nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH", stoji u priopćenju HVIDR-e koju je potpisao predsjednik njezina Glavnoga odbora Josip Periša.

Papinski nuncij u Hrvatskoj prenio je hrvatskim je biskupima Papine sugestije da se do kraja izborne kampanje ne drži političke propovjedi.

Vezane vijesti

Nedovoljna otvorenost prema strancima

Nedovoljna otvorenost prema strancima

U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, Centar za mirovne studije (CMS) danas je upozorio na porast broja izbjeglica u Hrvatskoj i svijetu te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika