14.11.2007. / 18:06

Autor: Marijana Zrinjski

ŠOKANTNI PODACI

U Srbiji se zlostavlja tisuće invalida

Međunarodna organizacija za prava mentalno retardiranih osoba, sa sjedištem u Washingtonu, danas je objavila detaljno izvješće o kršenju ljudskih prava djece i odraslih s mentalnom retardacijom u Srbiji.

Izvješća pod nazivom "Mučenje a ne liječenje: Segregacija i zlostavljanje djece i odraslih s retardacijom u Srbiji", temelji se na četverogodišnjoj istrazi, a opisuje djecu i odrasle vezane uz krevete, nekada i godinama, djecu kojoj nikada nije dopušteno izaći iz metalne ograde krevetića. Također se opisuje prljavština u kojoj su prisiljeni živjeti, jer jedu i obavljaju nuždu na krevetima, zarazne bolesti, odsutnost medicinske skrbi, rehabilitacije ili sudskog nadzora za 17.200 osoba smještenih u ustanove u Srbiji, uz ocjenu da su uvjeti opasni za život.

"To su najranjiviji građani Srbije. Tisuće ih je zatočeno u ustanovama gdje su izloženi nehumanom i ponižavajućem tretmanu i zlostavljanju. Djeca i odrasli vezani su i ograničeni u kretanju za cijelog životnog vijeka, što je opasan i bolan tretman jednak mučenju i predstavlja jasno kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima. Pozivamo srbijansku vladu da odmah zaustavi to zlostavljanje i poštuje ljudska prava svih ljudi s invaliditetom ", kazao je odvjetnik Eric Rosenthal, izvršni direktor MDRI-a i stručnjak za zakonsku zaštitu ljudskih prava.

The New York Times izvijestio je o poražavajućem izvješću MDRI-a iz Srbije, opisujući neke od drastičnih slučajeva kao što je 21-godišnjak s Downovim sindromom koji je 11 godina vezan uz metalni krevet s ogradom, nag od pasa na dolje, prisiljen jesti i obavljati nuždu u krevetu ili 7-godišnja djevojčica s hidrocefalusom bez liječenja "jer će i onako umrijeti".

NYT ocjenjuje da će dužnosnici Europske unije morati pozorno pročitati izvješće, s obzirom na ambicije Srbije da jednom postane članicom Unije.

Vladimir Pešić, dužnosnik srbijanske vlade nadležan za skrb o osobama s invaliditetom, odbio je komentirati izvješće, rekavši da ga nije vidio, navodi NY Times.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika