15.11.2007. / 11:39

Autor: Nina Tomljanović

KARTIČNI KRIMINAL

Banka štiti klijente u slučaju kartičnog kriminala

Kartični kriminal u Hrvatskoj je prvi puta zabilježen 2004. godine, dok je u zapadnoj Europi takav oblik kriminala prvi put zabilježen prije desetak godina

U utorak, 13. studenog je u Ravnateljstvu policije održana konferencija za novinare na temu kartičnog kriminala od kojeg je samo prošle godine, prema podacima policije, počinjena šteta od 24 milijuna kuna. Moderni kriminal, kako ga još vole zvati, u posljednjih nekoliko godina je znatno porastao. U Hrvatskoj je prije četiri godine šteta iznosila 5,8 milijuna kuna, a danas se ta brojka učetverostručila. Da svjetski podaci nisu nimalo blaži, govori podatak da se šteta takve vrste kriminala u svijetu mjeri u milijardama dolara. Govoreći o modernom kriminalu, najčešći oblici odnose se na plaćanje ukradenom ili izgubljenom karticom, plaćanje putem interneta, krivotvorenje kartica te napade na bankomate. Počinitelji najčešće do legalnih podataka o vlasnicima kartica dolaze putem očitavanja podataka s kartice te izradom krivotvorenih kartica, napominju iz MUP-a. Počinitelji najčešće montiraju dodatnu sofisticiranu opremu, kao što su mini kamere, uređaji za skeniranje, lažne tipkovnice, kojom dolaze do podataka o karticama i PIN-ovima. Zatim izrađuju krivotvorene kartice ili podižu gotovinu s bankomata. Ono što je zanimljivo istaknuti je da se u pravilu podaci o vlasnicima kartica prikupljaju u jednoj državi, počinitelji su u drugoj državi, dok se novac podiže u trećoj državi. Tomu u prilog idu i policijski podaci prema kojima su ove godine u 16 najvećih policijskih obrada kartičnog kriminala počinitelji bili stranci. U slučaju da, dođe do zlouporabe, za one situacije u kojima se dokaže prijevara, iz Raiffeisen banke napominju da će banka obeštetiti klijenta. U situacijama prijevare, osim privremene neugodnosti, nema trajne štete za klijenta.

RBA kontinuirano provodi preventivne zaštitne mjere i tehnološka unaprjeđenja protiv zlouporaba takvog tipa, no klijentima savjetuju maksimalnu pažnju prilikom korištenja kartica. Ističu kako je jedan od najjednostavnijih i u praksi dokazano najučinkovitijih metoda samozaštite prilikom korištenja bankomata zaklanjanje unosa PIN-a na tipkovnici bankomata i POS uređaja. Također, korisnicima kartica savjetuju da PIN drže u tajnosti, a karticu uvijek odvojeno od PIN-a te da ju ne daju trećim osobama bez nadzora.

Kartični kriminal u Hrvatskoj je prvi puta zabilježen 2004. godine, dok je u zapadnoj Europi takav oblik kriminala prvi put zabilježen prije desetak godina.

U policiji kažu kako je u pet najznatnijih ovogodišnjih slučajeva napada na bankomate u Zagrebu, Rijeci i Puli uhićeno ukupno 17 osoba, od čega je deset Rumunja, šest Britanaca i jedan državljanin Malezije. U ožujku su Britanci uhićeni s čak 293 krivotvorene kartice, a zajedničko svim tim kriminalcima je da su originalne kartice izdavatelja bile iz Velike Britanije. Nijedan hrvatski državljanin nije bio uključen u napade na bankomate, ali u MUP-u kažu da su neki hrvatski državljani uhićeni zbog drugih oblika kriminala, kao što su plaćanje ukradenom ili izgubljenom karticom.

Kakve mjere provodi Zagrebačka banka u cilju zaštite svojih klijenata nismo dobili odgovor.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika