15.11.2007. / 14:47

Autor: Katarina Zorić

ŽIVOTNI STANDARD GRAĐANA

Sever: Hrvatskoj na vrata kuca inflacija

Prema svim pokazateljima, početkom iduće godine doći će do znatnijeg rasta cijena hrane, roba i usluga, pa bi bilo dobro da nam političari, umjesto predizbornog "potapanja" suparnika, kažu kako misle riješiti taj problem, rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) upozorili su danas da inflacija kuca na vrata, a dosadašnje Vladine mjere za zaštitu standarda građana ocijenili su nedovoljnima.

Prema svim pokazateljima, početkom iduće godine doći će do znatnijeg rasta cijena hrane, roba i usluga, pa bi bilo dobro da nam političari, umjesto predizbornog "potapanja" suparnika, kažu kako misle riješiti taj problem, rekao je predsjednik NHS- a  Krešimir Sever.

"Rast cijena nafte i naftnih derivata mora izazvati lančanu reakciju poskupljenja prijevoza, usluga i proizvodnje hrane, a Vladina mjera "obrane" cijene benzina Eurosuper 95 na osam kuna nikako ne može biti dovoljna.", ustvrdio je Sever pojasnivši da će poskupjeti mlijeko, pšenica i kukuruz, što znači i mliječne prerađevine i pekarski proizvodi, a porast cijene stočne hrane dovest će do poskupljenja mesa.

Dodatna poskupljenja očekuju nas početkom godine zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, tako da će sva pića, od mlijeka do sokova, voda i vina, poskupjeti između 30 lipa i jedne kune. Uza sve to, treba se bojati poskupljenja struje i plina, što je već nekoliko puta najavljeno, pa pod pritiskom Vlade i povučeno, ali vjerojatno samo dok prođu izbori.

Udio hrane u mjesečnim troškovima u Hrvatskoj je dosegao gotovo 40 posto, dok se u zemljama Europske unije taj udio prosječno kreće na 13 posto.

Kako bi nekako ipak održali standard, građani se sve više zadužuju, pa je na godišnjoj razini kreditna zaduženost stanovništva porasla za 20 posto, a ukupan dug stanovništva će krajem studenog iznositi preko 111 milijardi kuna.

"Stoga sindikatima ne preostaje ništa drugo nego tražiti povećanje plaća te ugrađivanje odredbi o toplom obroku, III. stupu mirovinskog osiguranja i dopunskom zdravstvenom osiguranju u kolektivne ugovore.", istaknuo je Sever.

Povećanje plaća morat će tražiti i zaposleni u državnim i javnim službama jer će rast njihovih plaća od šest posto, koliko je utvrđeno sporazumom s Vladom, praktički samo anulirati inflaciju. Osim toga, pritisak na Vladu morat će raditi i umirovljenici za povećanje mirovina te nezaposleni za porast naknada za nezaposlenost, zaključio je Sever.

Vezane vijesti

Ukidanje neograničenih prava iz kolektivnih ugovora

Ukidanje neograničenih prava iz kolektivnih ugovora

Vlada će na današnjoj sjednici usvajanjem Zakona o reprezentativnosti ukinuti spornu odredbu iz Zakona o radu koja propisuje kako se prava iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika