16.11.2007. / 08:00

Autor: Martina Čizmić

TOP STIPENDIJA

Top Stipendist Pero Mrnarević na prestižnoj londonskoj akademiji

Da vas Top stipendija može dovesti daleko pokazao je i jedan od bivših top stipendista Pero Mrnarević.

Pero se ove godine prijavio na poslijediplomski studij umjetnosti na Byam Shaw School of Art u Londonu koji je dio Central Saint Martins College of Arts and Design. Slovi kao jedna od prestižnih institucija za obrazovanje umjetnika. Neki od bivših studenata su John Galliano, Stella McCartney, Colin Firth, Pierce Brosnan I brojni drugi.

Pero je jedan od 23 studenata iz cijelog svijeta koji pohađa poslijediplomski studij nakon kojeg može nastaviti studirati na ovom ili bilo kojem drugom sveučilištu. Društvo mu prave studenti iz cijelog svijeta poput Koreje, Tajvana, Italije, Francuske, Grčke, Švedske, Irske, Belgije, Zimbabvea pa sve do Meksika I SAD-a.

Jedini je iz Hrvatske na ovom studiju ove godine. “Byam Shaw School of Art mi se činila kao izvrsna škola za daljnji razvoj vlastitog umjetničkog obrazovanja jer povezuje umjetničku praksu sa teorijom te razvija kritički pristup vlastitom djelu kao i umjetnosti općenito”, rekao nam je Pero.

Studij na ovom sveučilištu omogućuje mu upoznavanje novih kultura, ali i praćenje svjetskih umjetničkih zbivanja od njihovih početaka. Ukoliko ste dovoljno sretni, uspješni, uporni, vrijedni i moćni, kaže Pero, možete ih čak i kreirati, razgovarati sa ljudima koji s vama dijele strast za umjetnošću.

Da bi mogao studirati na Byam Shaw School of Art, morao je napisati esej, predati slike svojih prethodnih radova, pisma preporuke i proći završni intervju. Školarina za međunarodne studente izvan EU iznosi 6730 funti ili 71 tisuću kuna, a uz troškove života i smještaja u Londonu, penje se na vrtoglavih 8000 funti. Pero je uz pomoć prijatelja i privatnih donatora u samo tri tjedna prikupio potreban novac i sada uživa u privilegiji umjetničkog obrazovanja u Londonu.

Top stipendija najveća je stipendija u Hrvatskoj u iznosu od 4.000,00 kuna mjesečno koja se isplaćuje u razdoblju od 10 mjeseci. Stipendijski fond, uz Nacional, osiguravaju tvrtke partneri INA, Vipnet, Ingra, Podravka, Diners Club i HRT. Važnost akcije prepoznali su i u nju se aktivno uključili stotine studenata sa svih hrvatskih sveučilišta, kao i akademska zajednica, brojne medijske kuće, tvrtke i državne institucije. Akciju službeno podržavaju i pomažu predsjednik Republike, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska gospodarska komora.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika