16.11.2007. / 08:36

Autor: Marijana Zrinjski

LJUDSKA PRAVA

UN poziva na ukidanje smrtnih kazni

Odbor Opće skupštine UN-a, nadležan za ljudska prava, jučer je podržao neobvezujuću rezoluciju koja poziva na globalni moratorij na izvršenje smrtnih kazni, s perspektivom njihovog konačnog ukidanja u svijetu.

Treći odbor Opće skupštine UN-a, koji se bavi pitanjima ljudskih prava, podržao je sa 99 glasova "za" 52 "protiv" i 33 suzdržana, rezoluciju u kojoj stoji kako "nema uvjerljivih dokaza o vrijednosti prevencije smrtne kazne, dok je svaka sudska greška sa smrtnom kaznom, nepovratna i nepopravljiva".

Rezolucija pozdravlja "odluku sve većeg broja zemalja da primjene moratorij na pogubljenja, nakon čega je u mnogo slučajeva slijedilo ukidanje smrtne kazne", te izražava duboku zabrinutost zbog nastavka primjene smrtne kazne u nekim državama.

U njoj se poziva zemlje koje primjenjuju smrtnu kaznu, da ispune minimalne međunarodne standarde za zaštitu onih koji su suočeni s pogubljenjem, i osiguraju glavnom tajniku UN-a informacije o provedbi smrtnih kazni i mjerama zaštite osuđenih.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika