16.11.2007. / 11:18

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

Janša uputio zahtjev za glasovanjem o povjerenju u vladi

U pismu koje je Janša poslao Cukjatiju piše kako u Sloveniji oporba nameće "ideološki motivirane" rasprave o prošlosti, a kao primjer je naveo rezultat predsjedničkih izbora koje tumači kao poraz vlade

Premijer Slovenije Janez Janša je predsjedniku slovenskog parlamenta Francu Cukjatiju uputio zahtjev za glasovanjem o povjerenju u vladi, jer smatra da je rad u vladi ugrožen kako na domaćem planu, tako i u pripremama za preuzimanje predsjedavanja EU-om.

U pismu koje je poslao Cukjatiju piše kako u Sloveniji oporba nameće "ideološki motivirane" rasprave o prošlosti, a kao primjer je naveo rezultat predsjedničkih izbora koje tumači kao poraz vlade. Naveo je i kako oporba u inozemstvu širi "grube i neistinite optužbe" o kršenju ljudskih prava i medijskih sloboda u zemlji. Janša smatra kako se oporba ne drži dogovora da, kako kaže, političke stranke za vrijeme priprema i tijekom predsjedavanja Slovenije EU-om treba izbjegavati eksponiranje domaćih problema i stranačkih sporova u javnosti.

Sadašnja koalicija slovenskog premijera ima 4 stranke u kojoj su 49 zastupnika u parlamentu. Njezin najslabiji član je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS). Predsjednik DESUS-a Karel Erjavec je kazao kako će za povjerenje vladi glasovati jedino ukoliko se vlada bude držala svog koalicijskog ugovora. Sve opozicijske stranke navele su da neće podržati vladu te da je glasovanje o povjerenju stvar provjere čvrstine sadašnje vlade, a ne stvar oporbenih stranaka.

Ukoliko se povjerenje vladi ne izglasa u roku mjesec dana, parlament mora izabrati novog predsjednika vlade ili ponovno glasovati o povjerenju sadašnjoj vladi. Ako do toga ne dođe, počinju rokovi za raspisivanje prijevremenih izbora.

Na jesen sljedeće godine kada istječe mandat sadašnje vlade, planirani su redoviti izbori.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika