16.11.2007. / 13:22

Autor: Katarina Zorić

HRVATSKO PRAVOSUĐE

Ana Lovrin: Pravosudna reforma postigla izvrsne rezultate

Za idući mandat obećala je dovršetak reforme pravosuđa, jačanje pravosudne akademije, skraćenje uknjižbe vlasništva na 20 dana, daljnje ujednačavanje sudske prakse, nastavak informatizacije te besplatnu pravnu pomoć i dostupnost pravosuđa svima

Ministrica pravosuđa i članica Nacionalnog vijeća HDZ-a Ana Lovrin ocijenila je danas da je pravosudna reforma u proteklom razdoblju dostigla pun zamah i postigla izvrsne rezultate.

Navela je da je broj neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima prepolovljen te da je broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta smanjen za 60, a ovršnih za 70 posto.

Prosječno trajanje uknjižbe vlasništva je, s 900, skraćeno na 63 dana, a upis hipoteke na sedam dana, rekla je Lovrin.

Kao uspjeh vlade na odlasku i Ministarstva pravosuđa navela je i kontinuiranu edukaciju sudaca, pojačan nadzor nad radom sudske i državnoodvjetničke uprave, informatizaciju sustava te racionalizaciju sudova.

Za idući mandat obećala je dovršetak reforme pravosuđa, jačanje pravosudne akademije, skraćenje uknjižbe vlasništva na 20 dana, daljnje ujednačavanje sudske prakse, nastavak informatizacije te besplatnu pravnu pomoć i dostupnost pravosuđa svima.

Lovrin je naglasila i da je napredak Hrvatske u antikorupcijskoj borbi prepoznala Europska komisija.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je upravo to tijelo u godišnjem izvješću o napretku Hrvatskoj spočitnulo nepostojanje procesa protiv visokih državnih dužnosnika, Lovrin je kazala kako "mi ne možemo izmišljati slučajeve".

"Pristup je Nacionalnog programa i Europske komisije da nema velike i male korupcije, nego da je sva korupcija štetna. U Hrvatskoj je procesuirano 40 slučajeva, a u tijeku je i postupak protiv nekoliko visokih dužnosnika. Važno je da ne postoje instrumenti koji bi zaštitili bilo koga od tijela nadležnih za borbu protiv korupcije", rekla je Lovrin.

Novinare je zanimalo mogu li "zakonske rupe" u Rusiji onemogućiti izručenje Hrvatskoj bivšeg šefa generalštaba JNA Veljka Kadijevića, optuženog za ratne zločine.

Lovrin je ponovila da je Rusija članica Interpola, te da Hrvatska očekuje izručenje, ako je Kadijević u toj državi.

"Ako budu ispunjeni uvjeti, Kadijević će biti izručen. To će procijeniti rusko pravosuđe, u skladu s dokumentacijom", zaključila je Lovrin.

Vezane vijesti

Lovrin: Markov trg nije za prosvjede; Jovanović: Treba omogućiti mirne...

Lovrin: Markov trg nije za prosvjede; Jovanović: Treba omogućiti mirne prosvjede

Komentirajući policijsku blokadu Markova trga, gdje se danas poslijepodne trebao održati protuvladin prosvjed, a koji je održan na obližnjim ulicama,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika