16.11.2007. / 13:34

Autor: Katarina Zorić

SINDIKAT UČITELJA

U srijedu prosvjed učitelja

Predsjednik sindikata Zvonimir Laktašić izvjestio je da je pokrenut postupak mirenja i ako se na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva ne postigne dogovor, iduće srijede će najmanje 1.000 naših povjerenika doći na Trg hrvatskih velikana kako bi prosvjedom poručili da žele potpisivanje KU-a

Sindikat hrvatskih učitelja najavio je da će u srijedu, 21. studenog, organizirati prosvjed pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa jer je Ministarstvo u zadnji čas odustalo od potpisivanja već usuglašenog Kolektivnog ugovora (KU) za osnovno školstvo.

Predsjednik sindikata Zvonimir Laktašić izvjestio je da je pokrenut postupak mirenja i ako se na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva ne postigne dogovor, iduće srijede će najmanje 1.000 naših povjerenika doći na Trg hrvatskih velikana kako bi prosvjedom poručili da žele potpisivanje KU-a.

"Grozno nam je što smo prisiljeni organizirati sindikalne akcije sada pred izbore, ali Vlada nas je izigrala neprihvaćanjem već dogovorenog KU-a. Sindikalci "nisu ni za lijeve niti za desne, već samo rade svoj posao" pojasnio je Laktašić.

Sindikat je još od lipnja pregovarao o novom KU-u s Vladinim pregovaračkim timom, koji je vodio državni tajnik za osnovno obrazovanje Nevio Šetić, a tekst KU-a usuglašen je početkom studenog.

Ugovorena su nova prava ukupne vrijednosti 68 milijuna kuna, a sindikat je predložio da se ona primjenjuju tek od 1. rujna iduće godine, kaže Laktašić. No, tada se javio pomoćnik ministra za financije Stipe Mamić i ustvrdio da pregovarači koje je imenovao ministar Dragan Primorac nisu imali ovlasti usuglašavati KU, kao i da se KU ne može potpisati zbog Zakona o postupku primopredaje vlasti, koji zabranjuje da se u predizborno vrijeme sklapaju ugovori značajnije vrijednosti.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika