16.11.2007. / 14:14

Autor: Nina Tomljanović

IZVJEŠĆE O NAPRETKU

Europska komisija izvjestila o ljudskim pravima i zaštiti manjina u Hrvatskoj

U izvješću se napominje kako strateški i akcijski plan prevencije svih oblika diskriminacije još nije usvojen i kako razina od zaštite od diskriminacije u praksi i sudskom progonu i dalje nije u skladu sa standardima Europske unije

Europska komisija objavila je Izvješće o napretku Republike Hrvatske za 2007. godinu o ljudskim pravima i zaštiti manjina u kojem je istaknuto kako je Hrvatska učinila napredak u području anti-diskriminacijskih politika.

U izvješću se napominje kako strateški i akcijski plan prevencije svih oblika diskriminacije još nije usvojen i kako razina od zaštite od diskriminacije u praksi i sudskom progonu i dalje nije u skladu sa standardima Europske unije. Također je istaknuto kako država nije dovoljno odlučna u provedbi postojećeg anti-diskriminacijskog zakonodavstva. Time se povezuje da su samo četiri slučaja zločina iz mržnje bila procesuirana sukladno odredbama Kaznenog zakona, te se po prvi puta spominje kako se bilježe i homofobični incidenti te da je podrška žrtvama diskriminacije na margini.

Zadovoljstvo Izvješćem izrazili su pravni tim Iskoraka i Kontre, no ističu kako je Vlada 2. studenog 2007. godine usvojila Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava od 2008. do 2011. godine u kojem se apsolutno neadekvatno pristupa zaštiti spolnih i rodnih manjina od diskriminacije.

Iako je Ured za ljudska prava Vlade RH dobio primjedbe naših organizacija na Nacionalni program, one nisu usvojene kaže pravni tim Iskoraka i Kontre te smatraju da je Vlada stekla dojam da je u pogledu zaštite prava spolnih manjina značajno napredovala.

Europska komisija, suprotno tome bilježi homofobične incidente i nedostatak odlučnosti države da se bori s problemom diskriminacije.

Iz Iskoraka i Kontre smatraju kako je Vlada RH upravo donošenjem posebnog Zakona o suzbijanju svih oblika diskriminacije željela zadovoljiti kriterij potrebe za usvajanjem nacionalnog strateškog i akcijskog plana da bi izbjegla kritike Europske komisije. Također se nadaju da će poruka Europske komisije Hrvatskoj kroz Izvješće o napretku za ovu godinu biti ozbiljno shvaćena i da će napokon započeti procesi harmonizacije provedbenih mehanizama u zadovoljavajućem smjeru.

Ukoliko se Izvješće ozbiljno ne shvati, Hrvatska se može svrstati u kategoriju zemalja kod kojih se najgore kvalitete shvaćaju kao najbolje moguće.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika