16.11.2007. / 14:20

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Pobjednik neće mijenjati politiku

Iako će rezultati parlamentarnih izbora biti poznati tek za tjedan dana, već sada se može prognozirati kako bez obzira na pobjednika, neće biti generalnih promjena u smjeru kojim će se razvijati Hrvatska. Koliko god su Zoran Milanović i Ivo Sanader u dosadašnjem dijelu kampanje razmijenili brojne uvrede, i SDP i HDZ planiraju voditi vrlo sličnu politiku. U najkraćem, bez obzira hoće li između 2007 i 2011. vladati ljevica ili desnica, vlast će voditi proeuroposku politiku s ciljem ulaska Hrvatske u EU i NATO, nastaviti privatizaciju velikih javnih poduzeća, i osigurati umjereni gospodarski rast između 5 i 7 posto godišnje.

U čemu je onda poanta ovih izbora, kada se radi o sličnim strategijama, samo pod različitim stranačkim obilježjima? Jednostavnim jezikom, u nedjelju 25. studenog, odlučuje se između starog i novog.

Ivo Sanader predstavlja poznato lice hrvatske političke scene, i glasajući za HDZ, birači dobro znaju što će dobiti. To je relativno konzervativna politika, ali bez ulaska u onaj dio desnog spektra koji koketira s ksenofobijom . Upravo to je glavna Sanaderova zasluga, jer aktualni predsjednik vlade definitivno je udaljio HDZ od bučne desnice kakva je postojala u Tuđmanovo vrijeme, ili 2001. kada je na splitskoj Rivi koketirano s državnim udarom. Ovdje se nikako ne smije preskočiti sklonost vlasti korupciji, u čemu su na različite načine sumnjičeni Hebrang, Kalmeta, Žužul i brojni drugi dužnosnici.

Ali unatoč svemu, ovaj HDZ je i dalje podvrgnut Sanaderovom autokratskom stilu vladanja, dok u suštinskom smislu, danas je to solidna stranka u europskom konzervativnom miljeu. Konzervativna politika svodi se na što manje promjena, i u HDZ-u to i nude.

Zoran Milanović predstavlja nešto drugo, i to tek manjim dijelom zbog svoje relativne mladosti. U svega pet mjeseci, otkako je izabran za predsjednika SDP-a, Milanović je dramatično promijenio političku kartu Hrvatske, podignuo socijaldemokrate na 30 posto popularnosti, a pritom skoro potpuno marginalizirao još donedavno konkurentski HNS. Na izborne liste stavio je svoje saveznike, a ako pobijedi, početkom 2008. potpuno će zavladati i Socijaldemokratskom partijom.

Ista situacija može se očekivati i na državnoj razini, dobije li SDP predstojeće izbore. Već sada je sigurno da će u tom slučaju krenuti u realizaciju nekoliko krupnih zahvata, koji će bitno promijeniti izgled ove zemlje. To se odnosi na eliminaciju dijaspore iz izbora, ali i snažnu promjenu izbornog zakonodavstva.

Isto tako, uvesti će se vrlo nepopularne mjere kao što su porezi na dionice, a možda i imovinu. U SDP-u vjeruju kako će za to dobiti podršku građana, budući se radi o mjeri koja treba pogoditi samo bogatije slojeve. Naposljetku, Milanović je obećao i referendum o ulasku u NATO, a eventualni negativni rezultat, mogao bi dovesti u pitanje opstanak SDP-ove vlade.

Dobra stvar ovih izbora je to što predstavljaju izjašnjavanje između ljevice i desnice, a ne demokratskih i nedemokratskih snaga. Zato se može vjerovati da će Hrvatska, neovisno tko pobijedi, za četiri godine biti u boljem položaju nego danas.

Mesić odlučuje

Veliki su izgledi da će Stipe Mesić imati odlučujuću ulogu u određivanju budućeg premijera. Naravno, ova pretpostavka se temelji na opciji po kojoj će SDP i HDZ osvojiti podjednaki broj saborskih mandata.

Ako će razlika između Milanovićeve i Sanaderove liste iznositi svega dva ili tri mandata, Mesićevo je diskrecijsko pravo odlučiti kome će dati prednost u formiranju vlade. Može se desiti da premijerski mandat ponudi i onome tko ima manje zastupnika, ali dokaže kako je sposoban osigurati potporu ostalih stranaka.

Makar je u strogo formalnom smislu neutralan, brojne izjave i kritike sadašnje vlade, Pokazuju kako je Stipe Mesić bliži koaliciji lijevog centra. Dakako da će, ako desne stranke osvoje većinu, potvrditi novi mandat Ive Sanadera, ali teško da će to napraviti s iskrenim oduševljenjem. U svakom slučaju, ovi izbori će pokazati da u političkom pogledu, Mesić i dalje posjeduje veliku moć.

Vezane vijesti

Nešto je naopako kada premijer određuje cijenu jogurta

Nije vijest kada radnici napadnu poslodavce, ali jest kada se javno sukobe najbogatiji ljudi u Hrvatskoj. U ovom slučaju, svađu je inicirao splitski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika