17.11.2007. / 12:26

Autor: Marijana Zrinjski

SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA

Učitelji prosvjeduju u srijedu

Članovi Sindikata hrvatskih učitelja najavili su prosvjed ispred zgrade Ministarstva obrazovanja i športa za srijedu u 11,30 sati, jer je Ministarstvo u zadnji čas odustalo od potpisivanja već usuglašenog Kolektivnog ugovora za osnovno školstvo.

Predsjednik sindikata Zvonimir Laktašić kazao je: "Grozno nam je što smo prisiljeni organizirati sindikalne akcije sada pred izbore, ali Vlada nas je izigrala neprihvaćanjem već dogovorenog KU-a. Sindikalci nisu ni za lijeve niti za desne, već samo rade svoj posao".

Sindikat je, naime, još od lipnja pregovarao o novom KU-u s Vladinim pregovaračkim timom, koji je vodio državni tajnik za osnovno obrazovanje Nevio Šetić, a tekst KU-a usuglašen je početkom studenog. Ugovorena su nova prava ukupne vrijednosti 68 milijuna kuna, a sindikat je predložio da se ona primjenjuju tek od 1. rujna iduće godine. No, tada se, tvrdi Laktašić, javio pomoćnik ministra za financije Stipe Mamić i ustvrdio da pregovarači koje je imenovao ministar Dragan Primorac nisu imali ovlasti usuglašavati KU, kao i da se KU ne može potpisati zbog Zakona o postupku primopredaje vlasti, koji zabranjuje da se u predizborno vrijeme sklapaju ugovori značajnije vrijednosti.

"Mamić nam je rekao da vrijednost novougovorenih prava ne može biti veća od pet milijuna kuna, a s obzirom na 46.000 zaposlenih u sustavu osnovnog školstva, to iznosi devet kuna po zaposlenom, što nije ni za pošteni sladoled, napomenuo je Laktašić. Prosvjedom ćemo poručiti da više ne pristajemo na varanje i lažna obećanja", naglasio je Laktašić koji nije eliminirao eventualni štrajku ako prosvjed ne poluči rezultate.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika