18.11.2007. / 10:57

Autor: Nina Tomljanović

SLATKI UŽITAK

Najskuplje čokolade na svijetu

Vrijednost čokolade ovisna je o njezinoj kvaliteti, a da i ona može biti izrazito visoka te dostupna samo odabranima, možete se uvjeriti putem liste koju vam donosimo

Malo je onih koji mogu odoljeti čokoladi, poslastici čija povijest seže još od drevnih Maja. Oni su prvi koristili plodove drveta Theobroma cacao koje rastu u kišnim šumama Amazone. Kroz povijest, čokolada je bila dostupna samo odabranima i smatrala se hranom bogova.

Vrijednost čokolade ovisna je o njezinoj kvaliteti, a da i ona može biti izrazito visoka te dostupna samo odabranima, možete se uvjeriti putem liste koju vam donosimo. Riječ je, naime o pet naskupljih čokolada na svijetu.

ChocopologieChocopologie je čokoladna slastica koja je najskuplja na svijetu. Proizvodi je tvrtka Knipschildt, a cijena pola kilograma ove poslastice iznosi vrtoglavih 2600 dolara. Namače se 24 sata u vaniliji i čistom ulju od tartufa. Kakao prah dodaje se ručno.

NokaTvrtka Noka radi najbolju tamnu čokoladu zahvaljujući odabiru najboljeg kakaa sa plantaža u Venezueli, Obali Slonovače, Trinidada i Ekvadora. Sastoji se od 75 posto kakaa i ostalih sastojaka, poput kakao maslaca i sl. Ono što je posebno kod ove čokolade je to da se ne dodaju nikakvi aditivi niti aroma vanilije. Okus je 100 posto autentičan. Proizvodi je Noka Vintages Collection, a cijena iznosi 854 dolara za pola kilograma.

DelafeeZa one koji vole jesti zlato Delafee čokolada je pravi izbor. Umjesto da čokoladu rade sa lješnjacima ili bademima, na svaku kuglicu ručno su dodali pravo jestivo 24-karatno zlato. Od ostalih sastojaka u čokoladi ima šećera, ulja od kokosa, kakao maslaca, mlijeka u prahu i vanilije. Čokoladu proizvodi švicarski Delfee, a pola kilograma dođe 504 dolara.

RichartČokolada Richart možda je četvrta najskuplja čokolada na svijetu, ali je napravljena od 70 posto Criollo kakaa iz Venezuele kojeg smatraju najkvalitetnijim kakaom za čokoladu na svijetu. Zrna kakaa su fino usitnjena tako da daju jedinstven ukus čokoladi. Richart čokoladi se dodaju najbolje vrste badema, kupina, jagoda te mnogo egzotičnih začina. Richart se proizvodi u Francuskoj, za 120 dolara dobit ćete pola kilograma čokolade.

Godiva GSlavna Belgijska čokolaterija Godiva, nedavno je predstavila ''G'' kolekciju. Čokolade se prave od različitih sastojaka, poput smjese sa 100 posto kakao maslacem, tasmanijskim medom te meksičkom ljutom čokoladom. Godiva G kolekcija je najjeftinija. Za 177 dolara dobije se pola kilograma.

Čokolada čuva srce

Američki znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo kako čokolada čuva zdravlje srca. Čokolada sadrži flavonoide koji čuvaju zdravlje srca, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju grušanje krvi – koje može uzrokovati infarkt i moždanu kap. ''Sve je više dokaza da čokolada, koja je bogata flavonoidima, može imati pozitivno kardiovaskularno djelovanje '', rekao je Carl Keen, nutricionist sa sveučilišta California na znanstvenoj konferenciji.

Flavonoidi u čokoladi potječu od kakaa. Istraživanje je pokazalo da mala tablica crne čokolade sadrži jednaku količinu flavonoida kao i šest jabuka, 4,5 šalice čaja, 28 čaša bijelog vina i dvije čaše crnog vina. No. dr. Harold Schmitz kaže kako postoje razlike u razini flavonoida u proizvodiman od čokolade i kakaa ovisno o procesu proizvodnje u kojemu se uništavaju mnogi flavonoidi. Pretpostavlja se da flavonoidi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika