17.11.2007. / 21:22

Autor: Marko Biočina

VELIKI USPJEH

Hrvatska se plasirala na Euro 2008.

Dok su se hrvatski nogometaši u Skoplju mučili na potpuno uništenom terenu tamošnjeg gradskog stadiona, iz Tel Aviva je stigla vijest da je Izrael pobijedio Rusiju rezultatom 2:1 i time plasirao Hrvatsku na EP.

Usprkos porazu od Makedonije rezultatom 2:0 Hrvatska nogometna reprezentacija i matematički je izborila plasman na Europsko nogometno prvenstvo koje će se slijedeće godine održati u Austriji i Švicarskoj. Hrvatskoj je vrsti uoči posljednje dvije utakmice bio potreban jedan bod ili kiks Rusije na gostovanju u Izraelu.

I dok su se hrvatski nogometaši u Skoplju mučili na potpuno uništenom terenu tamošnjeg gradskog stadiona, iz Tel Aviva je stigla vijest da je Izrael pobijedio Rusiju rezultatom 2:1 i time plasirao Hrvatsku na EP. Izraelci su poveli već u 10. minuti pogotkom Barda, a Rusi su golom Biljatedinova izjednačili pola sata prije kraja utakmice. Na samom kraju utakmice, u 90. minuti ruski napadač Sičev pogodio je vratnicu, da bi u sudačkoj nadoknadi Golan postigao gol te Izraelu donio vrijednu pobjedu. Valja istaknuti kako su Rusi bili dominantna momčad i imali premoć u posjedu lopte, čak 61 posto, te da su uputili 18 udaraca na gol izraelskog vratara Awata.

Hiddink: "Naše šanse su minimalne"Ovim porazom ruske šanse za plasman na EP svedene su na teoriju, jer im osim pobjede protiv slabe Andore treba i pobjeda Hrvatske protiv Engleza na Wembleyu. Svjestan je toga i Guus Hiddink, Nizozemac na klupi ruske reprezentacije. "Englezi su na svome terenu kadri doći do boda protiv Hrvatske. Moramo biti realistični. Nadam se, ali budimo iskreni, naše šanse su minimalne. Englezi će učiniti ono što moraju", rekao je Hiddink, koji nije htio prihvatiti alibi kako njegova momčad nije imala sreće, naročito kada je Sičev pored sami kraj utakmice pogodio vratnicu."Nema to veze sa srećom. Naša mlada momčad bila je vrlo blizu, ali ako ne zauzmete jedno od prva dva mjesta, morate ostati mirni i ne pozivati se na sreću. Ako si prvi ili drugi, onda si to zaslužio", zaključio je ruski izbornik.

Bilić: "Da je trebalo uzeli bi bod"U Skoplju je prvih 45 minuta utakmice završilo s rezultatom 0:0, a s obzirom da su u međuvremenu igrači doznali za rezultat iz Tel Aviva, očekivano su drugi dio utakmice odigrali opuštenije s namjerom da izbjegnu moguće ozljede na teškom terenu u Skoplju. U 70. minuti Makedonija je povela zgoditkom napadača Gorana Maznova, a u 79. minuti Ilčo Naumoski je povisio na 2:0.

Tim rezultatom je i završila utakmica u Skoplju nakon koje je počelo veliko slavlje hrvatskih navijača. Izbornik Slaven Bilić  nakon utakmice nije previše tugovao radi poraza.

"Uvjeren sam da bismo ili pobijedili ili osvojili bod da nam rezultat nije išao u korist. Drugačije bismo koncipirali igru. U ovakvim je uvjetima zaista bilo katastrofalno igrati. Uvjeti su bili na rubu regularnosti. Mislim da smo bili bolja momčad, i čestitam svojima igračima na herojskoj trci. Makedonci su svoje golove postigli baš u trenucima kada smo mi igrali bolje, ali smo se otvorili i to je stvorilo njihovu šansu. Praktički su samo ta dva puta, kad su zabili, pucali prema golu", nakon utakmice je rekao hrvatski izbornik dodavši kako je ponosan na svoje igrače.

Usprkos porazu Slaven Bilić i igrači mogu biti ponosni na sve što su postigli u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Nagrada će biti dvoboj s Engleskom na Wembleyu pred šest tisuća hrvatskih navijača koji su najavili dolazak u London. Bilićeva će vrsta tu utakmicu moći odigrati potpuno neopterećeno s obzirom da je nastup na EP-u već osiguran.

Vezane vijesti

Olić: Namjera mi je povući se iz reprezentacije

Olić: Namjera mi je povući se iz reprezentacije

Hrvatski 32-godišnji nogometaš Wolfsburga Ivica Olić otvorio je dušu novinaru Tobiasu Altschäfflu u razgovoru za njemački tjednik Sport Bild.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika