28.08.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

VELIKA BRITANIJA

BLAIR SVJEDOČIO U ISTRAZI O KELLYJEVOJ SMRTI

BLAIR SVJEDOČIO U ISTRAZI O KELLYJEVOJ SMRTI

Britanski premijer Tony Blair svjedočio je u četvrtak u sudskoj istrazi o smrti stručnjaka za oružje Davida Kellyja. Premijerovo saslušanje nije bilo televizijski prenošeno, iako je sudnica bila otvorena a zainteresirani koji nisu stali u sudnicu mogli su svjedočenje pratiti preko interne televizije u drugoj prostoriji. Blair je izjavio kako bi bio dao ostavku da je bilo imalo istine u optužbama da je njegova vlada preuveličala iračku prijetnju u ključnom obavještajnom izvješću objavljenom prošlog rujna, kako bi opravdala rat u Iraku. Međutim, Blair je priznao da je njegova vlada bila pod žestokim pritiskom sumnjičave javnosti kako bi opravdala rat, zbog čega je želio da obavještajni izvještaj maksimalno ojača argumente i vjerodostojnost vladinog stajališta u javnosti.
Veliki broj Britanaca proveo je noć ispred Kraljevskog suda pravde, a po dolasku premijera protivnici rata su ga dočekali provokativnim transparentima na kojima je prikazan kao ‘’najtraženiji kriminalac’’, a prezime Blair preinačili su u B. Liar (B. Lažljivac). Povjerenje građana u svog premijera ozbiljno je uzdrmano jer zabranjeno iračko oružje nije pronađeno, a način vladina istraga o samoubojstvu Kellya pod budnim je okom javnosti. Čak 67 posto Britanaca smatra da je vlada prevarila javnost po pitanju rata u Iraku.

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika