18.11.2007. / 13:28

Autor: Marijana Zrinjski

IZBORI NA KOSOVU

Hashim Thaci proglasio pobjedu

Predsjednik oporbene Demokratske stranke Kosova Hashim Thaci proglasio je pobjedu na kosovskim parlamentarnim izborima. "S našom pobjedom danas počinje novo stoljeće. Pokazali smo da je Kosovo spremno ići naprijed, prema slobodi i neovisnosti", rekao je Thaci oduševljenim pristašama, šest sati nakon zatvaranja birališta.

Po neslužbenim podacima nevladine organizacije Demokracija u akciju, koja je nadzirala izbore, PDK je dobila oko 35 posto glasova, a druga je Demokratska liga Kosova predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua s 22 posto. Bivši gerilski vođa najavio je da će Kosovo proglasiti neovisnost ubrzo nakon 10. prosinca, dokad bi trebali završiti međunarodni pregovori o budućem statusu Kosova.

Inače, SAD su pozdravile mirnu provedbu parlamentarnih izbora jučer održanih na Kosovu, ali istovremeno kritizirale odluku kosovskih Srba da ne izađu na izbore. Glasnogovornik Bijele kuće Sean McCormack kazao je kako SAD duboko žali zbog odluke kosovskih Srba, na koju ih je poticala srbijanska Vlada, da ne sudjeluju na izborima. Bojkot, kako je rekao, može jedino donijeti štetu manjinskoj srpskoj zajednici na Kosovu.

«SAD ostaju predane osiguravanju prava i sigurnosti svih etničkih zajednica na Kosovu i potiču ih da u potpunosti sudjeluju u kosovskom političkom životu», kazao je.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika