18.11.2007. / 21:05

Autor: Marijana Zrinjski

MISA ZA SVE POKOJNE I NESTALE

"S istinom o Vukovaru sve se više trguje i cjenka"

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić, predvodeći popodne u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova misu za sve pokojne i nestale naglasio je kako se, što se više vremenski odmičemo od 1991., s istinom o Vukovaru više politički trguje i cjenka.

"Mi imamo pravo na istinu, tražimo istinu, i o onima koje smo prošlih godina časno pokapali, i o onima koji počivaju na nepoznatim zajedničkim grobnicama, bunarima, močvarama, rijekama, dvorištima. Što se vremenski više odmičemo od događaja iz 1991., to se s istinom o Vukovaru više politički trguje i ucjenjuje, to se ona zlobno prešućuje i iskrivljuje. I na svjetskoj i na domaćoj tržnici s istinom o Vukovaru se poigrava i cjenka", rekao je mons Srakić danas na 16. obljetnicu pada Vukovara.

Naglasivši kako "u Vukovar dolazimo po istinu", mons. Srakić je kazao kako ima "gorak osjećaj da su velesile ponovile ono što su učinile 1991. godine. Kao što tada iz svojih interesa nisu zaustavile agresiju na Hrvatsku i predusrele tragediju Vukovara, tako sada, opet u ime nekih i nečijih interesa, nisu kaznile zločin i zločince. Može li se u takvom međunarodnom ozračju nepravde graditi istinski mir ovdje?»

Mons. Srakić istaknuo je kako je Vukovar branio svoju slobodu, te da, ako želimo slobodu čuvati u miru, onda mir mora počivati na istini "koja je bistra kao izvor-voda, kao suza; na istini koja se ne kroji ni s lijeva ni s desna; na istini koja je uvijek nova i uvijek stara; na istini koja ne obmanjuje; na istini kojoj možemo gledati u oči, koja ne pozna smicalice, zagonetke, prešućivanja".

Ističući važnost oproštenja, biskup Srakić je kazao kako se "oproštenje ni na koji način ne suprotstavlja pravdi, jer oprostiti znači odgovoriti na legitimne zahtjeve za ispravljanjem počinjene nepravde i štete".

"Zločinci se moraju pravilno identificirati i kazniti. Oproštenje smjera ostvarenju punine pravde koja vodi miru poretka, koji je mnogo više no krhki privremeni prekid neprijateljstava, i uključuje duboko ozdravljenje rana koje krvare u ljudskim srcima. Za to ozdravljenje bitni su i pravda i oproštenje", pojasnio je mons Srakić.


Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika