28.08.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

IRAK

BUGARSKA PREUZELA KONTROLU NAD KARBALOM

BUGARSKA PREUZELA KONTROLU NAD KARBALOM

Bugarska vojska preuzela je kontrolu nad južnim iračkim gradom Karbalom, u sklopu američke operacije stavljanja šireg područja južnog Iraka pod kontrolu svojih saveznika. Američki marinski potpukovnik Matthew Lopez na svečanosti u Karbali predao je komandu nad gradom bugarskom potpukovniku Petku Marinovu, zapovjedniku bugarske postrojbe stacionirane u tom gradu. Bugarska je u Irak poslala 500 svojih vojnika od kojih se 250 nalazi u Karbali. Marinov će zapovijedati i nekim poljskim i nekim američkim vojnicima.
Bugarska je odlučila poslati svoju postrojbu u Irak iz zahvalnosti što su SAD podržale bugarsku težnju da uđe u NATO. Bugarski vojnici djeluju u sklopu multinacionalne divizije, kojom zapovijeda Poljska. Trećeg rujna Amerikanci će poljskom zapovjedniku te multinacionalne divizije predati kontrolu nad širokim područjem južnog i centralnog dijela Iraka, gdje mahom žive šijiti i gdje je u posljednje vrijeme relativno mirno. Karbala je jedan od svetih šijitskih gradova, a oko tog grada tokom iračkog rata vodile su se dosta teške borbe između američke Treće divizije i iračke Republikanske garde.

Vezane vijesti

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura probodena željeznim kolcem čime se, prema drevnom vjerovanju, sprječavalo mrtve da se preobraze u vampire, pronađena su u bugarskome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika