19.11.2007. / 14:30

Autor: Katarina Zorić

SPOLNI DELIKTI

Mila Jelavić: Hrvatskoj treba baza podataka pedofila

U Hrvatskoj su svaki šesti dječak i svaka četvrta djevojčica izloženi riziku da prije 18. godine budu spolno zlostavljani, a to najčešće započinje između 4. i 8. godine, rečeno je na skupu. Sudionici su se složili oko nužnosti ustrojavanja baze jer bi ona doprinijela prevenciji takvog ponašanja

Hrvatskoj je potrebna baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece, ocijenjeno je na skupu u povodu Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece koji je organizirala dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

U Hrvatskoj su svaki šesti dječak i svaka četvrta djevojčica izloženi riziku da prije 18. godine budu spolno zlostavljani, a to najčešće započinje između 4. i 8. godine, rečeno je na skupu. Sudionici su se složili oko nužnosti ustrojavanja baze jer bi ona doprinijela prevenciji takvog ponašanja.

No, nije postignut konsenzus treba li ta baza biti javna. Naime, neki su upozorili da bi u tom slučaju počinitelji mogli biti izloženi javnom linču. Ministrica pravosuđa Ana Lovrin podsjetila je kako su posljednjim izmjenama zakona pooštrene sankcije za kaznena djela na štetu djecu, a zastara kaznenog progona počinje teći tek od punoljetnosti te djece.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor upozorila je da odluci o ustrojavanju baze podataka treba prethoditi analiza delikata, izrečenih kazni, ali i stajališta sudaca o spolnim deliktima.

Kako navodi dr. Domagoj Štimac iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, počinitelji takvih delikata imaju poremećen nagon, zbog kojeg često ponavljaju zločin. Oni često traže poslove vezane uz djecu, što ih dovodi u nova iskušenja. Preko baze podataka takve osobe mogle bi se pratiti, ali bi ona ujedno mogla doprinijeti i boljem razumijevanju njihova ponašanja, pojasnio je Štimac.

Voditeljica odsjeka za maloljetničku delikvenciju Ministarstva unutarnjih poslova Renata Odeljan upozorila je da u zadnjih pet godina kontinuirano rastu kaznena djela na štetu djece i maloljetnika. Najzastupljenija kaznena djela su bludne radnje i zadovoljavanje pohote pred djetetom. U tom smislu u zadnjih pet godina od 853 počinitelja njih 15 su bili "recidivisti", odnosno prijavljeni su za ista kaznena djela.

U lepoglavskoj kaznionici već se tri godine provodi pilot-projekt prevencije "recidivizma" koji, kako ocjenjuje psihijatrica Lana Mužinić, daje dobre rezultate. Riječ je o devetomjesečnoj grupnoj terapiji na dobrovoljnoj osnovi, a prati se napredak pacijenta i rizik od ponavljanja nedjela.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika