19.11.2007. / 15:14

Autor: Nina Tomljanović

SUĐENJE ADEMIJU I NORCU

Jakić: "Civila nije bilo"

Na početku suđenja bivši satnik SIS-a Luka Jakić je izjavio kako na području Medačkog džepa gotovo uopće nije bilo civila

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu. Na početku suđenja bivši satnik SIS-a Luka Jakić je izjavio kako na području Medačkog džepa gotovo uopće nije bilo civila. "Civila nije bilo, svi su imali odore i po potrebi su se presvlačili u civile", rekao je Jakić.

Bivši satnik SIS-a je u vrijeme akcije bio pomoćnik zapovjednika gospićkog zbornog područja za sigurnost. Svjedok je dodao da se ne sjeća niti da je u akciji bilo vojnih zarobljenika.

Jakić je odbacio tvrdnje tužiteljstva o formiranju posebnog sektora 1 kojim je, prema optužnici, samostalno zapovijedao Norac. Takav sektor trebao se osnovati odlukom tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka, a u njega je trebala ući i specijalna policija. To nikada nije zaživjelo jer je jedan od zapovjednika specijalne policije Željko Sačić odbio biti u sastavu sektora 1.

Jakić je ustvrdio da je akcijom oslobađanja tog dijela ličkog ratišta, u rujnu 1993., zapovijedao Ademi koji je izdao pisanu zapovijed o napadu koja je na teren dostavljena tek nakon nekoliko dana, a kasnije tvrdi Jakić, je izdao usmenu zapovijed o povlačenju.

Također je dodao da je Norac nakon akcije organizirao prikupljanje strojeva i stoke te naredio da se na životinje pazi kako ne bi uginule. Prvooptuženi Ademi odbacio je Jakićeve tvrdnje, kazavši kako je neistina da u Medačkom džepu nije bilo zarobljenika. Naime, on tvrdi da je sam svjedok s njima razgovarao i radio službene bilješke.

Ademi je opovrgnuo tvrdnje da je zapovijedao akcijom, da zapovijed o napadu nije dostavljena na vrijeme te da zapovijed za povlačenje nije bila usmena, već pisana. Također je u svjedokovom iskazu ispravio i neke datume, pa je tako ustvrdio da je akcija počela 9. rujna, a ne 5. rujna. Ispravio je i datum da sastanak svih zapovjednika nakon akcije u motelu Velebno nije bio 10. rujna već 11. rujna.

Bez obzira na to, Jakić je kazao da ostaje pri svemu što je rekao pred sudskim vijećem.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika