20.11.2007. / 08:30

Autor: Robert Bajruši

TAJNI PREGOVORI HSS-a, HSLS-a I HSP-a

Adlešić, Friščić i Đapić nakon izbora u koaliciji

Sredinom prošlog tjedna započele su tajne konzultacije između Đurđe Adlešić, Ante Đapića i Josipa Friščića o stvaranju poslijeizborne koalicije. Povod mogućeg okupljanja HSS-a, HSLS-a i HSP-a su ankete koje pokazuju da će njihovi rezultati biti značajno slabiji od očekivanih te da sve tri stranke zajedno osvajaju 15-ak mandata, a još prije mjesec očekivale su desetak više.

Istraživanja najavljuju da će HSP dobiti 7 do 10 mandata, a u najboljoj varijanti sličan rezultat može postići i koalicija HSS-HSLS. Riječ je o lošim rezultatima pa su Đapić, Friščić i Đurđa Adlešić započeli razgovore kako bi povećali vrijednost svoje tri stranke u poslijeizbornom razdoblju. Motivi su jasni - ako će u pregovorima o sastavljanju buduće vlade s SDP-om ili HDZ-om sudjelovati pojedinačno, mogu dobiti manje nego pojave li se kao treća parlamentarna grupacija po snazi. Još je uvijek riječ o pregovorima, a izgleda kako veći interes pokazuju liberali i pravaši nego vodstvo HSS-a.

U pozadini tih konzultacija pojavljuju se i informacije plasirane iz HSP-a o spremnosti na koaliranje s SDP-om. Sanaderovi napadi su naljutili Đapića, koji smatra da HDZ želi uništiti njegovu stranku. Stoga je najavio spremnost ulaska nekih njegovih suradnika u SDP-ovu vladu. No, u razgovoru za Nacional nekoliko vodećih socijaldemokrata odbacilo je tu mogućnost. Podsjetili su da je koalicija ovih stranaka već u V. Gorici 2005. izazvala jake unutarnje podjele koje nije uspio smiriti ni Ivica Račan. Repriziranje tog scenarija, ali na državnoj razini, zato smatraju - nemogućim.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika