Objavljeno u Nacionalu br. 627, 2007-11-19

Autor: Nacionalova redakcija

SKANDAL U SPLITSKOM HALL OF FAME

Željka Jerkova nema na popisu slavnih

POZNATI KOŠARKAŠ Željko Jerkov nije se našao na popisu za Kuću slavnih POZNATI KOŠARKAŠ Željko Jerkov nije se našao na popisu za Kuću slavnih U Splitu će 22. studenog biti otvorena Kuća slavnih, nastala po uzoru na inozemne Hall of Fame, mjestu u kojem se na poseban način obilježavaju uspjesi najvećih sportaša. U splitsku Kuću slavnih ušlo je 12 sportaša: Fabijan i Luka Kaliterna, Đurđica Bjedov, Frane Matošić, Bernard Vukas, Miro Mihovilović, Deni Lušić te veslački četverac Duje Bonačić, Petar Šegvić, Mate Trojanović i Velimir Valenta. Među njima nema nekadašnjeg košarkaša Jugoplastike i reprezentacije Jugoslavije Željka Jerkova, najtrofejnijega splitskog košarkaša, osvajača zlatne olimpijske medalje 1980. u Moskvi i srebrne 1976. u Montrealu, koji je zbog neuvrštavanja iznimno razočaran. Tri dana prije otvaranja Kuće slavnih razgovarali smo s Jerkovom, inače predsjednikom Gradskog vijeća Splita.

NACIONAL: Što vas je to razočaralo kod otvaranja splitske Kuće slavnih?
- Prvo, zašto je ekipa koja je pravila popis odlučila da u Kući slavnih bude samo 12 ljudi? Splitski sport je velik i bogat i ako su se odlučili za 12 osoba, onda su morali znati da će se to na nekome prelomiti. Apsolutno ne osporavam12 sportaša koji su ušli u Kuću slavnih, već osporavam način biranja i kriterije za izbor.

VINKO BAJROVIĆ je, po Jerko-vu, vjerojatno kriv za njegovo neuvrštavanje u Kuću slavnihVINKO BAJROVIĆ je, po Jerko-vu, vjerojatno kriv za njegovo neuvrštavanje u Kuću slavnihNACIONAL: Tko su ljudi koji su odlučivali o sportašima koji će ući u Kuću slavnih?
- To biste trebali pitati Zdravka Reića koji je inicijator cijelog projekta. Znam da je za košarku odgovoran bio Vinko Bajrović Capo kojeg sam ja 1980. godine maknuo iz košarke jer nije radio dobro Jugoplastici. Ja sam tada svoj povratak iz vojske u Jugoplastiku uvjetovao njegovim odlaskom iz kluba.

NACIONAL: Mislite li da biste ušli u Kuću slavnih da se ne bavite politikom?
- Moguće, ne znam. Ja sada ne govorim o sebi već o onima koji su glasovali. Koji su bili njihovi motivi, koji su bili njihovi kriteriji? Nisam problem ja, problem je Damir Šolman koji također nije prošao.

NACIONAL: Kao i svaka Kuća slavnih, i ova splitska će se širiti pa ćete tada i vi ući u nju.
- Smatram da smo i Šolman i ja trebali biti izabrani u prvom krugu. Drugi krug me više ne zanima. Ja nisam igrač drugog kruga, što sam i rekao Zdravku Reiću.

NACIONAL: Jeste li vi, kao predsjednik Gradskog vijeća, bili upućeni u proceduru stvaranja splitske Kuće slavnih?
- Zdravko Reić je došao k meni, prezentiran mi je projekt i mi smo im dali 800 tisuća kuna te osigurali dvoranu na Gripama. To je ono što je politika mogla učiniti. U detalje nismo išli. Nakon toga sam, iako sam znao da nisam izabran u Kuću slavnih u prvom krugu, odobrio dodatna sredstva za dovršenje projekta. Znači, ničim nisam opstruirao taj projekt iako sam nezadovoljan kako je napravljen.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika