Objavljeno u Nacionalu br. 627, 2007-11-19

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Ranko Ostojić kao perjanica SDP-a

Ivo PukanićIvo PukanićPonedjeljak 19. studenoga, deset sati ujutro. Peti puta, potpuno uzaludno, dolazim na ročište na Općinski sud u Zagrebu. Predmet rasprave - moja tužba protiv Ranka Ostojića zbog klevete. Prije nekoliko godina Ostojić je u intervjuu novinaru Ivici Đikiću, a koji je objavio Feral Tribune izjavio da sam ja, zajedno s Franjom Turekom i Željkom Bagićem, zaštitnik organiziranog kriminala! Kako ja nisam zaštitnik nikoga i ničeg, a najmanje organiziranog kriminala, odlučio sam ga tužiti i na sudu pronaći zadovoljštinu. Međutim taj ”hrabri i pošteni” Ranko Ostojić, perjanica SDP-a i njegova predsjednika Zorana Milanovića, u slučaju pobjede ljevice novi ministar policije, na svaki mogući način izbjegava pojavljivanje na sudu već tri godine. Pa kako Milanović može i pomisliti da takvog čovjeka stavi za nositelja liste u 9. izbornoj jedinici ili pak da s njim računa na mjestu novog ministra policije? Zar čovjek koji ne poštuje elementarnu stvar u svakoj uređenoj državi - a to je pojavljivanje na sudu kada te taj isti sud pozove, može biti član parlamenta jedne ozbiljne stranke koja pretendira da preuzme vlast u državi? Kakva je to stranka koja na prvo mjesto jedne izborne jedinice stavlja čovjeka koji je javno prokazan kao lažljivac? Nakon telefonskog razgovora u kojem sam ga pitao je li zaista to izjavio o meni, i moje konstatacije da će za to morati odgovarati na sudu, prijavio me je policiji u Splitu za prijetnju. Zamislite kako bi se odvijala situacija da ja, slučajno, nisam snimao naš razgovor i imao svjedoka koji je slušao tu konverzaciju, kako bih uopće mogao dokazati da nisam prijetio tom nositelju liste SDP-a? Tko bi s mene sprao ljagu i blato koje je na mene nabacio bivši ravnatelj policije i budući Milanovićev ministar policije? Zar da takvi lažljivci odlučuju o mojoj sudbini? Meni, kao i većini običnih ljudi, nije važno tko kojoj stranci pripada, već kakav je čovjek, koji su njegovi rezultati, je li pošten i čestit i koliko se borio i izborio za ljude koji su za njega glasali. A gdje je poštenje i čestitost Ranka Ostojića, nositelja liste SDP-a u Zadru i okolici? Je li on čovjek takvih vrlina koji bi upravo trebao biti stjegonoša, i može li predstavljati jednu od dvije najjače stranke u Hrvatskoj? Očito se u SDP-u svašta može, te ovim putem pitam Zorana Milanovića, kojeg smatram pametnim i inteligentnim čovjekom, što je mislio kada je dao zeleno svjetlo da mu čovjek, koji tako izigrava pravnu državu, nosi listu u 9. izbornoj jedinici?
Nažalost, Ranko Ostojić neće nikada odgovarati za klevetu koju je nanio meni i mojoj obitelji. Kako se već tri godine ne odaziva na sudske pozive, 2010. godine nastupa zastara za to kazneno djelo, a njemu će zastupnički mandat koji mu daje i sudski imunitet trajati do 2011. godine, stoga si sudac Općinskog suda u Zagrebu Vjeran Blažeković može, zajedno sa mnom, taj sudski spor okvačiti za šešir. ”Moralni i pošteni” Ranko Ostojić, budući zastupnik u Saboru iz 9. izborne jedinice, jedan od najbližih suradnika predsjednika SDP-a, kroz ovaj je proces još jednom pokazao kakva je “moralna veličina”, mada je to do sada pokazao i dokazao nebrojeno puta. Počnimo redom od najsvježijeg. U procesu koji je protiv njega pokrenuo Željko Bagić, skinuo je odgovornost sa sebe za intervju u Feralu, rekavši da ga nije autorizirao i time uvaljao novinara Đikića u nevolju. Umjesto da kao pravi muškarac sa stavom, preuzme na sebe odgovornost, prebacio je sve na novinara Ferala s kojim je surađivao godinama, i na kraju ga indirektno proglasio lažljivcem. Koliko je nisko pao, vidjelo se i po intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji, u kojoj je član uprave.

U tom nastupu, tri dana prije odluke o novom predsjedniku SDP-a, kad je već bilo jasno da će upravo Milanović biti izabran za novog šefa stranke, dao mu je na više od dvije stranice podršku, što je Milanović zaista tako i shvatio. Na žalost i njegovu i birača, nije shvatio da tim intervjuom Ostojić sebi gradi poziciju uvlačeći se novom šefu stranke, a ne pomaže Milanoviću. No, predsjednik SDP-a je mlad i neiskusan, pa će imati vremena shvatiti tko je kakav čovjek. Da je Ostojić pretpostavio da će Bandić pobijediti, dao bi isti intervju u Slobodnoj i podržao Bandića. Uostalom Bandiću je i obećao potporu, pa mu je okrenuo leđa kada je vidio kakvi vjetrovi pušu.

A najveću sramotu je Ostojić napravio kad je bio na čelu parapolicijskog tima koji je imao zadatak uhititi Antu Gotovinu. Na sve moguće načine je upravo taj njegov tim, uz pomoć stranih službi i nekolicine kupljenih domaćih novinara, dezinformirao domaću i stranu javnost tvrdeći da je Gotovina u Hrvatskoj i na taj način spriječio mirno rješenje cijeloga slučaja. Da nije bilo takvog subverzivnog djelovanja Ostojića i njegove grupe, danas bi general Ante Gotovina vjerojatno bio na slobodi, i mirno šetao Zagrebom i svojim Zadrom i Pakoštanima. I na kraju treba reči, da je u toj “tajnoj” Ostojićevoj operaciji Adria, netragom nestalo više od milijun kuna. MUP je proveo unutarnju istragu i napravio izvještaj kojim tereti Ostojića. Međutim, cijeli je slučaj zataškan, a “hrabrom i poštenom” Ranku nije pala vlas s glave. Toplo se nadam da će i ti dokumenti ugledati svjetlo dana i pokazati kako je preko leđa proganjanog Gotovine Ostojićeva grupa trošila novac. A do tada, Milanović neka i dalje planira postaviti Ostojića za ministra policije a oni koji žele da ih čovjek takvog moralnog lika i djela zastupa u Saboru neka glasaju za njega. Ako će se na takvim ljudima zasnivati politika SDP-a te ako pobijedi na izborima, tada je bolje da svi kolektivno emigriramo. Intimno se nadam da je Milanović shvatio svoju pogrešku i da će je prvom prilikom ispraviti. Ipak šteta koja je do sada učinjena SDP-u je nepopravljiva. No, sami su za to krivi.

Sramota je da SDP ima takvog nositelja liste

Ako Zoran Milanović misli s ljudima poput Ranka Ostojića graditi SDP-ovsku Hrvatsku, tada mu je trud uzaludan. U slučaju pobjede, još ga želi postaviti i za novog ministra MUP-a. Ako se to ostvari, tada može početi novi val emigracije iz Hrvatske, jer nitko više neće biti siguran.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika