20.11.2007. / 10:08

Autor: Nina Tomljanović

NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

Vjerni prijatelji koje nitko ne želi

Možda se i može pomisliti da tim psima nije ni tako loše, s obzirom da ih se hrani te se o njima brinu djelatnici i veterinari, no prava slika nije nimalo ugodna za vidjeti

Psi su smješteni u relativno malim kavezima, s obzirom da se samo u jednom kavezu nalazi 4 do 5 pasaPsi su smješteni u relativno malim kavezima, s obzirom da se samo u jednom kavezu nalazi 4 do 5 pasaU azilu u Dumovcu, nedaleko Sesveta smješteno je čak 162 pasa, u hladnim i derutnim kavezima, koje svakodnevno hrani 8 djelatnika, od kojih su 2 veterinara. U skloništu se nalaze razne vrste pasa, a zajednička im je sudbina neželjenih kućnih ljubimaca. Sklonište u Dumovcu u zadnje je vrijeme prepuno, a pse je gotovo nemoguće udomiti jer ih nitko ne želi. Iako se možda može pomisliti da tim psima nije ni tako loše, s obzirom da ih hrani te se o njima brinu djelatnici i veterinari, stvarna slika zaista izgleda tužno.

Psi su smješteni u relativno malim kavezima, s obzirom da se samo u jednom kavezu nalazi 4 do 5 pasa. U tim kavezima, koji su na otvorenom, svaki pas ima svoju kućicu, ali sama činjenica da su oni tamo zatvoreni, te da neprestano laju, nije ni malo ugodna za vidjeti. Malo bolje uvijete imaju štenci koji su smješteni u zatvorenom prostoru, no bez grijanja. Smješteno je više njih, ali u znatno manjim kavezima.

Napuštanje pasa te životinja općenito je nimalo bezazlen trend koji se diljem svijeta širi poput epidemije. To se događa tijekom cijele godine, ali osobito u vrijeme godišnjih odmora, najčešće kada ljudi više ne znaju kuda bi s njima, pa ih ostave na ulici. Stotine tisuća životinja, koji su svojevremeno bili dio obitelji, ostaje bez svojega doma. Veliki dio njih svoj život završi pod kotačima automobila ili u skloništima u kojima ih, prema Zakonu o zaštiti životinja, u roku od 60 dana čeka smrt injekcijom. Mali je broj onih životinja koje pronađu novi dom.

Stati tome na kraj nije nimalo lako jer se iz dana u dan razmnožava sve više životinja, ali ono čime mi možemo pridonijeti, u cijeloj toj mračnoj situaciji, je da ako se već odlučimo udomiti životinju, neka to bude baš ona iz skloništa. Osim što ćete time učiniti dobro djelo tako što ste spasili život biću kojem možda prijeti skora smrt, ili biću koje je prije dolaska u sklonište bilo zlostavljano ili neuhranjeno, životinju ćete dobiti na "poklon", cijepljenu protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti te čipiranu, a u većini slučajeva i steriliziranu ili kastriranu.

Ono što je napuštenim životinjama prijeko potrebno, to je pažnja i ljubav koju mu svatko, koga će imalo ova stvarna slika njihova života u skloništu dirnuti, može osigurati. Naravno, stoji činjenica da životinja nije igračka te da je udomljenje životinje jednako odgovoran korak kao i osnivanje obitelji.

Uključite se i vi

Postanite i vi sudionik u spašavanju života napuštenih životinja koje samo uz ljudsku pomoć mogu preživjeti. Gradsko sklonište za napuštene životinje radi svakim danom od 10-12h i od 15.30-17.30h, a vikendom i praznikom od 10-12h.

Više informacija o napuštenim psima na 01/2008-354, ili www.zagreb.hr/skloniste.nsf

Udruga Prijatelji životinja obraća se političkim strankama i političarimaPrijatelji životinja u početku izbornih kampanji upozoravaju političke stranke i političare na važnost političkog zastupanja prava životinja. Kako sastavni dio politike sve više postaju i pitanja vezana za zaštitu i prava životinja, svaka bi imalo ozbiljna stranka, napominju iz Prijatelja životinja, trebala imati u svom programu izražene i planove o poboljšanju odnosa prema životinjama i okolišu, čije zanemarivanje negativno utječe i na kvalitetu života ljudi.

Fotogalerija

  • Psi su smješteni u relativno malim kavezima, s obzirom da se samo u jednom kavezu nalazi 4 do 5 pasa
  • Štenci su smješteni na zatvoreni u zatvorenim prostorijama, ali bez grijanja

Vezane vijesti

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Znanstvenici iz Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su trudnice koje posjeduju psa fizički… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika