20.11.2007. / 16:51

Autor: Katarina Zorić

PRAĆENJE IZBORA

Turšić: Zašto HDZ-u smetaju promatrači čija je zadaća ukazati na nepravilnosti?

Udruga Elekta nevladina je udruga koja je osnovana prije mjesec i pol dana, a u javnosti je izazvala reakcije zbog adrese na kojoj se nalazi. Naime, sjedište Elekte je na Iblerovu trgu 9 u Zagrebu gdje je i sjedište SDP-a pa se kod nekih pojavila sumnja o nepristranosti, članova, odnosno promatrača ove udruge

"Ne znam zašto HDZ-u smetaju promatrači udruge Elekta s obzirom na to da promatrači na izborima mogu jedino upozoravati na nepravilnosti" rekao je za Nacional.hr Vito Turšić, predsjednik udruge Elekta koja je za praćenje izbora prijavila najveći broj promatrača – 5507 u Hrvatskoj i 276 za inozemstvo.

Udruga Elekta nevladina je udruga koja je osnovana prije mjesec i pol dana, a u javnosti je izazvala reakcije zbog adrese na kojoj se nalazi. Naime, sjedište Elekte je na Iblerovu trgu 9 u Zagrebu gdje je i sjedište SDP-a pa se kod nekih pojavila sumnja o nepristranosti članova, odnosno promatrača ove udruge.

"Napominjem da je udruga Elekta osnovana u skladu sa zakonskim odredbama koje se odnose na promatranje izbora, a dobili smo i rješenje DIP-a kojim nam je odobreno promatranje izbora. Čini mi se da je nejasna uloga promatrača pa treba reći da je njihova funkcija isključivo promatračka te da mogu ukazati na eventualne nepravilnosti koje uoče. Stvorio se dojam da su naši članovi ujedno i članovi SDP-a što nije točno. Naime, među našim članovima su i nestranačke osobe, ali i članovi HDZ-a i nekih drugih stranaka." pojasnio je Turšić.

Udrugu financiraju donatori, kaže Turšić, a među njima je i SDP koji je Elekti ustupio prostorije u zgradi na Iblerovom trgu. Imena ostalih donatora bit će uskoro objavljena na web stranici udruge.

Elekta je, kako navodi Turšić, primarno osnovana zbog provođenja nepristranog nadgledanja izbornih procesa u Hrvatskoj, a svojim će djelovanjem nastojati pridonijeti razvoju demokracije i tolerantnijeg društva.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika