21.11.2007. / 08:31

Autor: Martina Čizmić

SAD

Kongresnici: SAD treba pomoći Hrvatskoj oko ulaska u NATO

"Hrvatska vlada pokazala je svijetu da zaslužuje članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu, u travnju 2008. Zato pozivamo američku administraciju da preuzme vodstvo u pozivanju svojih saveznika da otvore vrata NATO-a i ponude primanje Hrvatskoj", stoji u pismu

Supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba, kongresnici George Radanovich i Peter Visclosky zatražili su od američke administracije da pruži potporu Hrvatskoj za priključivanje NATO-u. U svom pismu kongresnici su se obratili državnoj tajnici Condoleezzi Rice i ministru obrane Robertu Gatesu. Ističu konkretan napredak koji je Hrvatska ostvarila u ispunjavanju mjerila za članstvo te doprinos koji može dati unaprjeđivanju kolektivne obrane i ukupne misije NATO-a.

"Hrvatska vlada pokazala je svijetu da zaslužuje članstvo u NATO-u na summitu u Bukureštu, u travnju 2008. Zato pozivamo američku administraciju da preuzme vodstvo u pozivanju svojih saveznika da otvore vrata NATO-a i ponude primanje Hrvatskoj", stoji u pismu.

Kongresnici navode i kako se Hrvatska dokazala kao pouzdan partner u međunarodnim naporima na izgradnji dugoročne stabilnosti u regiji, podupire globalnu koaliciju protiv terorizma i sudjeluje u NATO-voj misiji u Afganistanu. Ukazali su i na uspješnu provedbu političkih, gospodarskih i obrambenih reformi u Hrvatskoj. Posebno ističu provedbu dugoročnog plana razvoja oružanih snaga 2006. - 2015.

"Hrvatska je vlada učinkovito odgovorila na zabrinutost nekih članica NATO-a zbog nedovoljne podrške hrvatske javnosti za članstvo. Nakon sveobuhvatne kampanje trenutačna podrška javnosti je oko 52 posto", pišu kongresnici.

Odali su priznanje za vodstvo američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu jer je prošle godine podržao primanje Hrvatske u NATO. Kongresnici ocijenjuju kako je Hrvatska imala velike koristi od značajnih ulaganja SAD-a u jugoistočnu Europu. Oni su to protumačili kao "vjerovanje SAD-a u Hrvatsku kao pouzdanog partnera u promicanju euro-atlantske vizije s demokratskim idealima kroz regiju".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika