21.11.2007. / 13:15

Autor: Ružica Đukić

Extra zona

Milana Vlaović: "Od mene su očekivali lako štivo"

Autorica brojnih pop-hitova i supruga nogometaša Gorana Vlaovića iznenadila je javnost objavivši svoj prvi roman, "Blato", za koji je dobila brojne pohvale književne struke

Prošli je četvrtak u dvorani Pariz zagrebačkog hotela The Regent Esplanade skladateljica Milana Vlaović, supruga nogometaša Gorana Vlaovića, promovirala svoj prvi roman, "Blato". Tridesetšestogodišnja Milana Vlaović, koja je napisala glazbu i tekstove mnogih uspješnih domaćih pjesama, mnoge je iznenadila svojim prvijencem.
Na promociji koja se održala u hotelu The Regent Esplanade, što je vrlo zanimljivo jer se jedan dio radnje Milanina romana događa upravo tamo, poznati su književnici pohvalili njezino prvo književno djelo.
Tako je na promociji književnica Julijana Matanović nazvala Milanu Vlaović majstoricom pripovijedanja i rekla kako je Milana dovela književnu kritiku u velike probleme. Teško je zamisliti da bi netko tko piše pop-pjesme mogao napisati tako kvalitetno književno djelo, a roman "Blato" je - prema riječima Julijane Matanović - napisan prema svim pravilima književnosti.
EXTRA: Nigdje niste najavili da pišete roman. Roman "Blato" je iznenađenje za sve one koji vas poznaju prije svega kao skladateljicu pop-pjesama.
- Istina je, nisam o tome nikome pričala. Bilo mi je suludo u javnosti govoriti o tome. Uostalom, koga briga što radim u svoje slobodno vrijeme. Tek kad je tiskana, rekla sam da sam napisala knjigu. To je za mene jedino i bilo moguće.
EXTRA: Roman je dobio odlične kritike i književnice Julijane Matanović i urednika novonastale biblioteke za žene u sklopu izdavačke kuće VBZ, koja je i objavila roman, Miljenka Jergovića. Koliko vam to znači?
- Naravno da mi to jako puno znači. Julijana je rekla da će prvo pročitati roman i onda odlučiti hoće li govoriti na promociji. Kad se pojavila na promociji, upitala sam je što misli o romanu, a ona mi je samo rekla: "Čut ćeš". Moram priznati da sam sjedila kao na iglicama. U dva navrata me nazvala majstorom pripovijedanja i majstorom opisa prostora. Rekla je da sam dovela književnu kritiku u velike probleme jer sam napisala roman po svim pravilima književnosti.
EXTRA: U romanu "Blato" obrađujete tematiku na koju nismo navikli kod javno poznatih autorica koje nisu književnice.
- Znam da sam time mnoge iznenadila. Prvo, Miljenka Jergovića kojem sam dala roman i nisam uopće rekla o čemu se radi, niti me to pitao. Nakon što je pročitao knjigu, rekao mi je: "Očekivao sam doslovno svašta od tebe. Međutim, kad sam počeo čitati, shvatio sam da to doista nisam očekivao. Ugodno si me iznenadila. Sjajno je to što si se othrvala trendovskoj priči. Što si se othrvala tome da pišeš o temama koje su 'moderne', a ti svakako imaš pravo na to. Jer, ti jesi žena koja može pisati o svijetu jet-seta - ako to uopće kod nas postoji, a ja nisam siguran da postoji. Baš mi je super što nisi, makar si imala pravo na to i mogla si to napraviti." Ljudi me percipiraju kao ženu nogometaša i ženu koja piše pop-pjesme pa samim tim očekuju neko lako štivo. U svakom slučaju, imaju neku predrasudu, ali je meni super iznenaditi ih i kad shvate da to nema veze s tim.
EXTRA: S obzirom na to da se bavite pisanjem pjesama, a uz to ste i majka troje djece, kada ste stigli napisati knjigu i koliko vam je vremena trebalo za to?
- Počela sam prošle godine u petom mjesecu, a završila sam je u desetom. Relativno brzo, zato što mi se dogodilo da sam sjela i počela pisati u trenutku kad sam znala kako će izgledati prva i zadnja scena u romanu, ali i sve između što se događa. Samo je to trebalo uobličiti, staviti na papir. Knjigu sam pisala navečer od deset pa do ponoći ili jedan sat. Preko ljeta, kad smo bili na moru, pisala bih popodne dok bi moja kći spavala. Bila mi je olakšavajuća okolnost to što su moji roditelji preko ljeta bili u našoj vikendici pa bi mama mogla pripaziti na nju dok ja radim. Ali činjenica je da ne bih uspjela bez Goranove pomoći.
EXTRA: Koja je bila uloga vašeg supruga u vrijeme dok ste pisali? Je li on bio vaš prvi kritičar?
- Goran je, kao muškarac koji je u braku sa ženom koja piše svaki dan, učinio sve da mi to olakša. Znači, stvarno nije nijednog trenutka rekao - slušaj, nemoj sad pisati jer bi trebala raditi ovo ili ono, ili, neću čuvati djecu dok pišeš. Zaista me ohrabrio, imao je razumijevanja. Nije znao da li ću ja to ikada objaviti, ali vidio je koliko uživam dok to radim i koliko sam zanesena time što radim pa je učinio sve da mi pomogne.

Više u novoj Extri...

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika