21.11.2007. / 16:06

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

39 posto Hrvata i 43 posto Slovenaca smatra da je proglašenje ZERP-a predizborni potez

Rezultati istraživanja su pokazali da je čak 73 posto Hrvata te 70 posto Slovenaca upoznato sa namjerom proglašenja Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa

U razdoblju od 12. do 19. studenog, tvrtka Valicon, jedna od vodećih kompanija za tržno savjetovanje i istraživanje na području jugoistočne Europe, provela je istraživanje na temu "Odnos prema proglašenju ZERP-a".

Rezultati istraživanja su pokazali da je čak 73 posto Hrvata te 70 posto Slovenaca upoznato sa namjerom proglašenja Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa. Što se tiče datuma proglašenja ZERP-a, koje je predviđeno za 1. siječnja 2008., upoznato je 48 posto Slovenaca, dok je u Hrvatskoj s time upoznato 37 posto populacije.

Kada govorimo o tome koliko se građana slaže sa odlukom o proglašenju ZERP-a, tu se uočavaju brojne razlike. 73 posto Hrvata slaže se s navedenom odlukom, dok kod Slovenaca takvo mišljenje podupire tek svaki deseti stanovnik. Veliki je broj onih koji se ne slažu s odlukom o proglašenju, a to je visokih 70 posto. Onih koji ne znaju da li se slažu je 20 posto.

Sljedeće pitanje u istraživanju glasilo je da li bi Hrvatska pri proglašenju ZERP-a trebala poštovati mišljenje Europske unije, za što se zalaže 90 posto građana Slovenije, dok se u Hrvatskoj s time slaže 29 posto građana.

Istraživanje nije izostavilo tvrdnju mnogih, da je proglašenje ZERP-a predizborni potez HDZ-a. Tu se vidi sličnost u stavovima građana u obje zemlje. Pa se tako 39 posto Hrvata slaže s tom tvrdnjom, dok je 25 posto onih koji se ne slažu. U Sloveniji se 43 posto građana slaže s navedenom tvrdnjom, a 26 posto je onih koji se ne slažu.

Ponovo različit stav u anketiranju, pokazalo je pitanje o slaganju sa tvrdnjama da je proglašenje ZERP-a nužna i legitimna odluka Hrvatske Vlade, nepovezana sa skorim izborima. U Hrvatskoj se s tom tvrdnjom ne slaže 26 posto građana, dok se u Sloveniji ne slaže s tom tvrdnjom 54 posto građana.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika