21.11.2007. / 18:40

Autor: Katarina Zorić

PROSVJED UČITELJA

Sindikat: Dosta nam je ponižavanja, omalovažavanja i zavlačenja

Sindikalci su poručili da im je dosta ponižavanja, omalovažavanja i zavlačenja te kupovanja vremena umjesto rješavanja problema u osnovnom školstvu

Oko tisuću članova Sindikata hrvatskih učitelja prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa jer je Ministarstvo u zadnji trenutak odustalo od potpisivanja već usuglašenog kolektivnog ugovora (KU) za osnovno školstvo.
Sindikalci su poručili da im je dosta ponižavanja, omalovažavanja i zavlačenja te kupovanja vremena umjesto rješavanja problema u osnovnom školstvu. Noseći transparente "Zapostavljena prosvjeta - nepokrenuta Hrvatska", "Sve za deset kuna" i druge, prosvjednici su u kutiju ispred ulaza u Ministarstvo ubacivali po deset kuna, koliko im je otprilike trebalo pripasti temeljem prava koja im je ponudio pregovarački tim Ministarstva.

Predsjednik sindikata Zvonimir Laktašić podsjetio je kako o novom KU-u još od lipnja pregovaraju s Vladinim pregovaračkim timom na čelu s državnim tajnikom za osnovno obrazovanje Neviom Šetićem, a tekst KU-a usuglašen je početkom studenog. Ugovorena su nova prava ukupne vrijednosti 68 milijuna kuna, a sindikat je predložio da se ona primjenjuju tek od 1. rujna iduće godine.

Međutim, uoči potpisivanja 6. studenoga javio im se pomoćnik ministra za financije Stipe Mamić koji je rekao kako pregovarači koje je imenovao ministar Dragan Primorac nisu imali ovlasti usuglašavati KU kao i da se KU ne može potpisati zbog Zakona o postupku primopredaje vlasti koji zabranjuje da se u predizborno vrijeme sklapaju ugovori značajnije vrijednosti. Vrijednost novougovorenih prava, kako tvrdi, ne smije biti veća od pet milijuna kuna. Kako po Mamićevom prijedlogu 46.000 zaposlenih u sustavu osnovnog školstva ne bi dobilo niti po deset kuna, sindikalci su prikupljeni novac odlučili darovati za sladoled djeci iz doma u Nazorovoj.

Sindikalci smatraju da organiziranje prosvjeda četiri dana prije parlamentarnih izbora nije ni malo znakovito, a Laktašić poručuje kako oni ne podržavaju niti jednu političku stranku.
Izaslanstvo prosvjednika danas je primio Nevio Šetić koji je tom prigodom istaknuo kako bi prosvjed ipak mogao utjecati na predizbornu kampanju te je izrazio uvjerenje da će nakon izbora pregovori biti nastavljeni.
Laktašić je rekao da je sindikat spreman za daljnje pregovore, no kako su oni prekinuti, procedura se mora ponoviti. Najavio je da će o daljnjim sindikalnim potezima nakon današnjeg prosvjeda odlučiti Veliko vijeće.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika