21.11.2007. / 23:23

Autor: Marko Biočina

NOGOMETNA REPREZENTACIJA

Veličanstvena pobjeda na Wembleyu

Hrvatska je nogometna reprezentacija pobijedila Englesku na Wembleyu rezultatom 3:2. Golove za Hrvatsku su postigli Niko Kranjčar, Ivica Olić i Mladen Petrić, dok su za Engleze poentirali Frank Lampard i Peter Crouch.

S obzirom da je Rusija pobijedila Andoru rezultatom 1:0, ta se reprezentacija uz Hrvatsku kvalificirala na Europsko nogometno prvenstvo, dok u Austriji i Švicarskoj slijedećeg ljeta neće biti engleskih nogometaša.

Englezima u ovoj utakmici bio dovoljan neodlučen rezultat da bi se kvalificirali na Euro, pa se očekivao njihov pritisak od prve minute utakmice. Ipak, brzo ih je smirio Niko Kranjčar fantastičnim udarcem s 25 metara u 8. minuti. Dojam je da je engleski vratar Carson mogao bolje reagirati prilikom Kranjčarovog šuta. Nakon prvog hrvatskog pogotka Englezi su nastavili pritiskati, a u tim trenucima nekoliko je puta odlično reagirao hrvatski vratar Stipe Pletikosa.

Desetak minuta kasnije dogodio se novi šok na Wembleyu. Odlično odigran kontranapad zgoditkom je nakon Eduradove asistencije okrunio Ivica Olić. S tim rezultatom je završilo prvo poluvrijeme.

U drugom dijelu engleski izbornik Steve McLaren u igru je ubacio i svog posljednjeg aduta Davida Bechama. Englezi su počeli igrati otvorenije i taj rizik uskoro je bio nagrađen zgoditkom.

Nakon jedne visoke lopte upućene u šesnaesterac Hrvatske Šimunić je za dres povukao Defoea i sudac je pokazao na bijelu točku. Jedanaesterac je sigurno realizirao Frank Lampard. Nakon toga hrvatski su napadači imali nekoliko izglednih prilika pred golom Carsona, ali bez rezultata.

Kazna za promašene prilike stigla je nekoliko minuta kasnije. Precizno ubacivanje Beckhama u mrežu je pospremio Peter Crouch. Nakon izjednačenja došlo je do perioda mirne igre bez naročitih prigoda, a onda je hrvatski izbornik Slaven Bilić povukao pobjednički potez.

Umjesto Eduarda i Kranjčara u igru su ušli Mladen Petrić i Danijel Pranjić. Upravo je taj dvojac zaslužan za treći gol Hrvatske. Pranjić je dodao, a Petrić ušao u sredinu i lijevom nogom raspalio po golu. Lopta je završila u Carsonovoj mreži za vodstvo hrvatskwe reprezentacije. U preostalih 15-tak minuta Englezi su pokušali dugim loptama doći do izjednačenja, ali Hrvatska je zatvorila sve prilaze prema svom golu.

Posljednji zvižduk austrijskog suca označio je početak slavlja za 6 tisuća hrvatskih navijača na Wembleyu, ali i tugu za 70 tisuća Engleza na stadionu i milijune pred TV ekranima. Za očekivati je da će u narednim danima engleski izbornik Steve McLaren podnijeti ostavku. “Ne, neću dati ostavku. Prihvaćam odgovornost za sve što se dogodilo, moj je posao bio da nam osiguram nastupe na EP-u, no ne želim razgovarati o svojoj budućnosti ili o ostavci. Zaslužili smo prolazak ako gledate naše igre u svih 12 utakmica, a ne samo po ovoj. Poraženi smo nekoliko pogrešaka koje su nastale jer smo morali riskirati. Ne krivim vratara Carsona, on je u drugom poluvremenu imao nekoliko sjajnih poteza”, izjavio je McClaren nakon utakmice iako je svima jasno da broji proživljava svoje posljednje dane na engleskoj klupi.

Zanimljivo, David Beckham čovjek koji je svojim ulaskom u igru u drugom poluvremenu skoro donio preokret ima potpuno drugačije mišljenje od svog izbornika. “'Ako ne igramo kako treba, ne zaslužujemo uspjeh, što je razumljivo. U ovakvim, ključnim, utakmicama moraš dobro igrati, a mi to večeras nismo učinili. U kvalifikacijama moraš pobjeđivati, pogotovo domaće utakmice kad imaš navijače iza sebe. Mi to nismo učinili, za što nema isprike. Vjerujte mi, u svlačionici je sumorna atmosfera. Ipak, mislim da imamo karakter u momčadi i da ćemo to u budućnosti dokazati”, smatra Beckham.

S druge strane može se samo pretpostaviti koliku je radosti euforiju pobjeda Hrvatske izazvala u Rusiji, čija će nogometna reprezentacija nakon dugo vremena sudjelovati na nekom velikom natjecanju.

Nakon ovakve povijesne pobjede nepravedno bi bilo izdvajati bilo kojeg od hrvatskih igrača, ali mora se istaknuti igra Ivice Olića koji je odigrao svoju najbolju utakmicu za reprezentaciju i zasluženo ponio epitet igrača utakmice. Ovakva izvedba na Wembleyu navijačima daje nadu da od ove reprezentacije mogu očekivati velike stvari na Europskom prvenstvu.

To je u svojoj izjavi nakon utakmice najavio i kapetan Niko Kovač.”Očekivali smo da će biti teško, kao što je i bilo. Zasluženo smo pobijedili u pravom spektaklu. Bili smo bolja momčad na terenu, a oni su samo napucavali loptu. Teren je bio klizav i tvrd, zbog čega nam je bilo teško odraziti se, no prilagodili smo se tome i zasluženo idemo dalje”

Osim nezaustavljivog Ivice Olića, junak utakmice je bio i strijelac pobjedonosnog zgoditka i napadač Borussie Dortmund Mladen Petrić.

”Zadnja dva tri–dana sam imao problema s grloboljom i temperaturom, no prije utakmice sam se dobro osjećao i u razgovoru s izbornikom odlučili smo da ću igrati. Ne trebamo pričati o tome da li su Englezi zaslužili Euro, već je bitno da smo mi zaslužili. Mislim da smo pokazali smo da imamo kvalitetu za napraviti pravi rezultat ”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika