22.11.2007. / 10:31

Autor: Marijana Zrinjski

PRESUDA MEDICINSKOG FAKULTETA

Maškarinovi kirurzi počinili su nekoliko grešaka

Županijski sud u Rijeci primio je vještački nalaz Medicinskog fakulteta u Zagrebu o postupku liječenja 21. godišnjeg Miroslava Maškarina u riječkom KBC-u, kojem je zbog puknuća aorte pri operaciji odstranjivanja crvuljka amputirana noga. U nalazu stoji da su kirurzi riječkog KBC-a, koji su operirali Maškarina, Branko Popović i Janoš Horvat, počinili nekoliko grešaka.

Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić kaže da nije pribavljeno dopuštenje Maškarina ili njegove obitelji za operaciju odstranjivanja slijepog crijeva, a odlučeno je da se operacija obavi laparoskopski iako su za to postojale kontraindikacije. Po njezinim riječima u nalazu se zamjera KBC-u jer nije organizirao dežurstvo vaskularnog kirurga u svakom trenutku, koji bi u ovom slučaju mogao najbolje sanirati ozljedu.

Nalaz će biti proslijeđen Državnom odvjetništvu, koje je osumnjičilo dvojicu za kažnjiva djela nesavjesna i samovoljna liječenja.

Podsjetimo, Maškarinu, je srpnju prošle godine pri operaciji odstranjivanja slijepog crijeva laparoskopskom metodom probijena trbušna aorta. Zbog obilna krvarenja i odumiranja tkiva liječnici su mu morali odrezati nogu, a drugu su jedva spasili.
Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a i Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore tada su ocijenili da kod Maškarinova liječenja nije počinjena stručna liječnička greška, nego je bila riječ o komplikaciji pri takvoj vrsti operativnog zahvata.

Maškarin je preko odvjetnice Ingrid Barić KBC-u potkraj listopada 2006. poslao ponudu za izvansudsku nagodbu za naknadu štete od 13,705.000 kuna zbog trajno narušena zdravlja i radne sposobnosti. Pregovori o visini odštete još nisu dovršeni.

Vezane vijesti

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Vedran Dragičević izjavio je danas da će taj sindikat, ne učini li vlada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika