22.11.2007. / 14:05

Autor: Katarina Zorić

PREDIZBORNA KAMPANJA

"SDP-ova kampanja potpuno promašena"

Bloger Siva eminencija PR-a prokomentirao je danas kampanje dviju najvećih političkih stranki u Hrvatskoj ocjenivši pri tomu da je strategija kampanje SDP-a potpuno promašena, za razliku od HDZ-ove

"HDZ vodi kampanju, a SDP se igra kampanje" napisao je bloger Siva eminencija PR-a komentirajući predizborne kampanje dviju najvećih političkih stranaka u Hrvatskoj.

Siva eminencija na svom se blogu takvom tematikom bavi već dvije godine, a danas je objavio tekst u kojemu je proanalizirao kampanje HDZ-a i SDP-a.

Istaknuo je da je kampanja zapravo rat, a u ratu je potrebna dobro postavljena strategija utemeljena na slabostima protivnika i vlastitim komparativnim prednostima. Uspoređujući kampanje HDZ-a i SDP-a, Siva eminencija navodi da je strategija kampanje SDP-a potpuno promašena, za razliku od HDZ-ove.

"U ovoj kampanji HDZ je iskomunicirao sve ono što nije iskomunicirala prošla Vlada.Sve svoje (ne)ostvarene rezultate su pobrojali, rekli, napravili smo to, to i to, ali imamo još puno posla i zato „Idemo dalje“. Ponovno su poslali jasnu poruku. Rezultate imamo i sad nam dajte još jedan mandat da nastavimo dalje." piše Siva eminencija, ali i ističe da je genijalnost vrhunskog stručnjaka P. J. Mare, kojega je HDZ angažirao u svojoj kampanji, prilično "ubila" kriva procjena intenziteta kampanje Ratka Mačeka . Naime, Siva eminencija smatra da je dinamika reklamnog dijela kampanje prejaka i preagresivna, a što rezultira kontraefektom. "Čudi me da Maček, kao zagorac, nije čuo za izreku: Sve čega je previše, ni s kruhom ni dobro."

Siva eminencija ocjenjuje da SDP nema jasno razrađenu izbornu strategiju što se najviše u vidi u njihovom "srljanju, improviziranju i lupetanju."

"Novi čelni čovjek SDP-a umjesto nove dinamične i kreativne ekipe koja zna odgovoriti izazovima modernih trendova u vođenju i komuniciranju kampanje, odlučio se s minimalnim izmjenama za tim, koji je 2003. godine, glatko izgubio izbore."

Analizirajući kampanju SDP-a, Siva eminencija izdvojila je njihovih "5 smrtnih grijeha" koje nikako nisu smjeli počiniti.

Greška je, smatra Siva eminencija PR-a, u nametanju krivih izbornih tema poput novih poreza, vjeronauka u školama i ukidanja prava glasa dijaspori.

Nedostatak ključne poruke, odnosno slogana, također je velika greška, smatra bloger.

"Odlučimo u Hrvatskoj - čemu, o izboru za miss?, Ljudi su snaga - Da? Što idemo na takmičenje iz bodybuildinga?, Ti odlučuješ - Naravno! Ja se uvijek odlučim za Žuju, I vi ste naš tim - Jel s kormilarom ili bez?..."

Siva eminencija smatra je SDP pogriješio i u nekorištenju negativne kampanje iako su za to imali puno materijala, a zamjera im i što ne funkcioniraju kao tim, iako im je to jedan od slogana.

"Odlučili su se za formulu „Tim“ a što bi bilo jako dobro i efektno (kao dijametralna suprotnost Sanaderovom „one man showu“) da kao tim i funkcioniraju. No, njihova kampanja pretvorila se u poput Sanaderove u „one man show“ i to ne planski osmišljeno, već isključivo zahvaljujući Milanovićevom neiskustvu i nemogućnosti susprezanja osobne taštine u želji za nadmetanjem sa Sanaderom. U samoj kampanji tim je nestao i jedino što se može vidjeti i čuti je Milanović."

Prvi čovjek SDP-a pogriješio je u izboru savjetnika, piše bloger, a to je rezultiralo odabirom promašenih izbornih tema i neupečatljivim sloganom, te je dovelo do toga da SDP nema razrađenu ni negativnu kampanju.

"Milanović se upustio u bespotrebna zaletavanja sa izjavama te doveo do toga da se kasnije ili mora opravdavati ili ispričavati ili dodatno pojašnjavati što je htio reći, a pritom, ne samo da se stavlja u obrambenu poziciju, nego svaki puta daje Sanaderu šlagvort da poentira."

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika