22.11.2007. / 18:25

Autor: Martina Čizmić

SLOVENIJA

Slovenski mediji o izborima i otvorenim pitanjima

Slovenski mediji očekuju kako će izborna utrka između dviju najjačih stranaka HDZ-a i SDP-a biti izuzetno tijesna

Slovenski mediji smatraju kako bez obzira na rezultate nedjeljnih izbora u Hrvatskoj ne treba očekivati promjene u odnosima Zagreba i Ljubljane.Slovenska tiskovna agencija obradila je otvorena bilateralna pitanja, posebno najavljenu primjenu odluke o ZERP-u na članice Europske unije s 1. siječnja sljedeće godine. Istaknula je da hrvatske stranke o otvorenim pitanjima sa Slovenijom imaju jedinstvena stajališta.

Ključno pitanje u ovom trenutku je hoće li Zagreb primijeniti ZERP na članice EU-a. Bruxelles, Ljubljana i Rim upozoravaju da je to u suprotnosti s dogovorom koji je Hrvatska prihvatila 2004. godine. ZERP sporan za Sloveniju jer još nije određena granica na moru. Zato ona očekuje da će Hrvatska poštovati preuzete obveze.

Agencija ističe kako su premijeri Janez Janša i Ivo Sanader prije nekoliko mjeseci na Bledu postigli načelni dogovor o rješavanju spornih graničnih pitanja pred trećom stranom te su već formirane mješovite državne komisije koje se time bave. Pred Europskim sudom za ljudska prava vodi se rasprava o deviznim ulozima hrvatskih štediša Ljubljanske banke. Ljubljana i dalje stoji na svom poznatom stajalištu da je riječ o sukcesijskom pitanju.

Slovenski mediji očekuju kako će izborna utrka između dviju najjačih stranaka HDZ-a i SDP-a biti izuzetno tijesna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika