22.11.2007. / 18:36

Autor: Martina Čizmić

POSLJEDNJE ANKETE

SDP-u dva mandata više od HDZ-a

RTL-ova anketa SDP-u daje 58 mandata, odnosno dva mandata manje nego u prošlom istraživanju,a HDZ-u 56. HRT-ova anketa uključuje glasove dijaspore, a prema njoj SDP osvaja 62, a HDZ 58 mandata.

RTLPrema posljednjem istraživanju koje je provela agencija Media metar za Večernji list, Media servis i RTL, SDP bi dobio dva mandata više nego HDZ. Kako je to veoma mala razlika, analitičari su ovoga puta suzdržani.

Rezultatima u Hrvatskoj treba pribrojiti i glasove iz dijaspore gdje SDP uopće nije izašao sa svojom listom. Nakon ankete jedino što je moguće prognozirati je kako će sastavljanje vlade za pobjednika biti mukotrpno.

Rezultati po izbornim jedinicama osiguravaju SDP-u 58 mandata, odnosno dva mandata manje nego u prošlom istraživanju. HDZ bi dobio 56 mjesta. Za dva mandata ojačao je SHU, a jedan više u odnosu na prošlu anketu dobili su koalicija HSS-HSLS-PGS i IDS. Ankete govore kako je opredjeljenost birača veoma stabilna.

"SDP-u je za formiranje vlade potrebna koalicija s umirovljenicima ili HSS-om, a HDZ-u i s HSU-om i koalicijom HSS-HSLS-PGS", tvrdi dr. Ivan Šiber sa Fakulteta političkih znanosti. Unatoč svemu, stranka koja dobije mandat za sastav vlade morati će imati i podršku zastupnika manjina koji su sa osam mandata presudni.

Analitičar Davor Gjenero smatra da će vladu na kraju sastavljati HDZ jer je Sanader politički spremniji i više se potrudio oko budućih koalicijskih partnera nego SDP.

HRTS druge strane agencija Puls provela je istraživanje za HRT i Jutarnji list. Prema njihovim rezultatima SDP će osvojiti 62 mandata, a HDZ 58 mandata. Izborni prag prelaze samo koalicija HSS-HSLS-PGS sa 7 mandata, HNS sa 5 i HSU sa 3 mandata. HSP je pao na 2 mandata, kao i IDS.

Što se koaliranja tiče, čini se kako HDZ u ovom trenutku može jedino računati na HSP. Eventualne koalicijske partnere morati će tražiti među manjinskim zastupnicima. S druge strane, SDP može računati na IDS i HNS, a vjerojatno i na HSU. Tako se čini da je SDP u laganoj prednosti što se koaliranja tiče.

U ovom trenutku, čini se da je SDP favorit, no pobjednik neće biti poznat dok se ne prebroji i posljednji glas.

Prema ovim rezultatima pobjednika izbora odlučiti će glasovi dijaspore.

I vi možete sudjelovati u našoj anketi ili samo vidjeti rezultate.

Zastupnici iz dijaspore

Broj zastupnika koji će izabrati birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u posebnoj izbornoj jedinici utvrđuje se na sljedeći način:
Ukupni broj važećih glasova birača u deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj dijeli se sa 140 koliko se ukupno zastupnika bira u tim izbornim jedinicama. Dobivenim rezultatom (količnikom) dijeli se broj važećih glasova u posebnoj izbornoj jedinici. Rezultat koji se dobije jest broj zastupnika koji je izabran u posebnoj izbornoj jedinici. Ako rezultat nije cijeli broj, zaokružuje se na cijeli broj od 0,5 na više, a ispod 0,5 na niže.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika