23.11.2007. / 09:10

Autor: Marijana Zrinjski, Marko Biočina

PREDIZBORNA ISTRAŽIVANJE

Istraživanja kontradiktorna, izborni pobjednik neizvjestan

Kada se analiziraju posljednja preizborna istraživanja, čini se da je jedini predvidljivi ishod nedjeljnih izbora to da će SDP i HDZ postići poprilično izjednačeni rezultat. Tko će pobijediti za sada je nemoguće prognozirati, ali ej sigurno da će Hrvatskom u slijedeće četiri godine vladati poprilično široka koalicijska vlada. Također, čini se da bi presudnu ulogu moglo imati 8 zastupnika nacionalnih manjina.

Tako, prema posljednjem istraživanju koje je provela agencija Media metar za Večernji list, Media servis i RTL, SDP dobija dva mandata više nego HDZ. No, tim rezultatima nisu pribrojeni mandati iz dijaspore, gdje je HDZ dominantan.

Rezultati po izbornim jedinicama osiguravaju SDP-u 58 mandata, odnosno dva mandata manje nego u prošlom istraživanju. HDZ dobiva 56 mjesta. Za dva mandata ojačao je HSU, a jedan više u odnosu na prošlu anketu dobili su koalicija HSS-HSLS-PGS i IDS. Ankete govore kako je opredjeljenost birača veoma stabilna.

Malu prednost SDP-u također daje i istraživanje agencije Puls obavljeno za HRT. Po tom istraživanju, SDP će osvojiti 62 mandata, a HDZ 58 mandata. Izborni prag prelaze samo koalicija HSS-HSLS-PGS sa 7 mandata, HNS sa 5 i HSU sa 3 mandata. HSP je pao na 2 mandata, kao i IDS.

Rezultati istraživanja agencije VALICON provedenog na 4350 ispitanika starijih od 18 godina daju pomalo drugačije rezultate. Po njima, HDZ trenutačno ima 33,5 posto glasova, a SDP 31 posto.

Zanimljivo je to što je na početku istraživanja 24. rujna situacija je bila sasvim drugačija. SDP je imao veliku prednost, sa 33, 7 posto podrške, nasuprot HDZ-ovih 29, 2 posto. U drugoj polovici listopada SDP je imao najveću prednost. Naime, 22. listopada ta stranka imala je 38,2 posto glasova, a HDZ tek 28,4 posto.

Samo tjedan dana poslije HDZ-u se podrška popela na 31,1 posto, a s SDP-u je pala na 35,8 posto glasova. Od tada se situacija iz tjedna u tjedan mijenja u korist HDZ-a. Upravo, u otm tjednu je počela agresivan HDZ-ova kampanja plakatima po Hrvatskoj, pa je sigurtno i to jedan razlog kojim se može objasniti takav rast HDZ-a.

Iako rezultati govore da je pred kraj kampanje HDZ nadmašio SDP, zbog moguće statističke pogreške, ne može se, tvrde iz agencije, sa 100 postotnom sigurnošću reći da HDZ vodi.

Zanimljivo je da među neoprijedjeljenim glasačima ima 11 posto onih koji su na izborima 2003. glasali za SDP i 17 posto onih koji su tada podržali HDZ, što je suprotno istraživanju Media metra koje govori da je glasačko tijelo stabilno.

Na kraju, prema anketi koja se provodi na Nacionalovoj web stranici, od ukupno 899 ispitanika 44 posto se izjasnilo za SDP, a 34 posto njih za vladajuću stranku, dok niti jedna druga stranka nije prešla izborni prag od 5 posto. Čak 27 posto čitatelja Nacional.hr-a još uvijek ne zna za koga će glasati.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika