23.11.2007. / 09:36

Autor: Katarina Zorić

IZBORI

Danas završava predizborna kampanja

Nedjeljni izbori bit će najneizvjesniji do sada s obzirom na to da predizborne ankete pokazuju mrtvu utrku između HDZ-a i SDP-a. Prema posljednjoj anketi koju je provela agencija Valicon HDZ će dobiti povjerenje 33,5 posto građana, a SDP 31,7 posto

Danas je posljednji dan izborne kampanje u Hrvatskoj, a točno u ponoć započet će predizborna šutnja.

Nedjeljni izbori bit će najneizvjesniji do sada s obzirom na to da predizborne ankete pokazuju mrtvu utrku između HDZ-a i SDP-a. Prema posljednjoj anketi koju je provela agencija Valicon HDZ će dobiti povjerenje 33,5 posto građana, a SDP 31,7 posto.

Ovi izbori mogli bi biti rekordni prema broju birača koji će izaći na izbore jer se, pokazuju ankete, svega 9 posto građana izjasnilo kao neodlučni.

Udruga GONG uputila je javni poziv poslodavcima da na izborni dan, u nedjelju, svim zaposlenicima odrede takvo radno vrijeme koje će im omogućiti ostvarivanje biračkog prava, što im je zajamčeno i Ustavom.
Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pravo glasa na izborima za Hrvatski sabor ima 405.092 državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. Oni će na izbore 24 i 25. studenoga moći izaći na 265 biračkih mjesta u 53 države i u 11. izbornoj jedinici za dijasporu birati između 11 stranačkih i 2 neovisne liste.

Gotovo polovica izbornih mjesta u inozemstvu, čak 124, bit će otvoreno u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje će glasovati i najviše birača bez prebivališta u Hrvatskoj.

Po broju biračkih mjesta slijede Njemačka s 23, Srbija s 15, Australija s 12, Kanada i Austrija s osam, SAD sa šest, Švicarska s pet, Francuska, Crna Gora, Švedska i Italija s po tri te Afganistan, Argentina, Brazil, Španjolska, Mađarska i Turska s po dva biračka mjesta.

U ostalim je državama gdje Hrvatska ima diplomatsko-konzularna predstavništva predviđeno po jedno biračko mjesto.

Zbog vremenskih zona prvo biračko mjesto bit će otvoreno u australskoj Canberri, a na europskim biralištima izbori će, kao i u Hrvatskoj, završiti u nedjelju, 25. studenoga u 19 sati.

Savez izbjegličkih udruga priopćio je u Beogradu da je organiziran besplatan autobusni prijevoz iz Srbije i natrag za one hrvatske državljane koji 25. studenoga žele glasovati u Hrvatskoj na parlamentarnim izborima. Svi hrvatski državljani koji se nalaze u Srbiji moći će glasovati na 14 izbornih mjesta u sedam gradova - Beogradu, Zemunu, Somboru, Subotici, Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Pančevu.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika