23.11.2007. / 12:09

Autor: Nina Tomljanović

SLUČAJ BRČIĆ

Vujnović traži od Mesića da se Brčiću sudi u Crnoj Gori i da se brani sa slobode

Nakon sastanaka dvaju predsjednika Vujanović je kazao kako je Mesić pokazao razumijevanje, uz puno jamstvo crnogorske vlade

Danas u Dubrovniku je predsjednik Crne Gore Filip Vujnović prenio hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću molbu da se kapetanu bojnog broda crnogorske vojske Iliji Brčiću sudi u Crnoj Gori te da se brani sa slobode. "Moja molba je da se obnovljeni postupak nastavi u Crnoj Gori a da slučaj prati hrvatsko pravosuđe", rekao je Vujanović nakon susreta s predsjednikom Mesićem na marginama Regionalnog ekonomskog foruma u Dubrovniku.

''Slučaj Brčić'' bio je glavna tema razgovora između Mesića i Vujanovića, a razgovoru je prisustvovao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Nakon sastanaka dvaju predsjednika Vujanović je kazao kako je Mesić pokazao razumijevanje, uz puno jamstvo crnogorske vlade.

Predsjednik je kazao da će se taj slučaj riješiti u skladu s hrvatskim zakonima bez ikakve diskriminacije, dodajući da je dobra i sretna okolnost to što se Bajić nalazi u Dubrovniku u blizini hotela u kojem se održavao Regionalni forum pa smo ga, kaže Mesić, pozvali na sastanak.

Prema riječima Vujanovića, Bajić je dao jamstvo da će se taj i svi drugi slični slučajevi brzo rješavati. Predsjedniku Mesiću zahvalio je što ima razumijevanja za taj problem i što je na sastanak pozvao Bajića.

Dva predsjednika, također su razgovarala i o naknadi štete za opremu koju je bivša JNA tijekom okupacije zračne luke Ćilipi opljačkala i odnijela na teritorij Srbije i Crne Gore. Oba predsjednika suglasila su se da najprije treba utvrditi što je od te opreme stiglo u jednu a što u drugu državu i onda razmotriti način odštete. "Dio koji je otišao u Srbiju zatražit ćemo od Srbije, ustvrdio je predsjednik Mesić, a Vujanović zatražio da se to pitanje riješi na "adekvatan način".

Podsjetimo, crnogorskog časnika splitski Županijski sud je 1993. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni sud je, uz zatvorsku kaznu, Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje iz Hrvatske.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika