23.11.2007. / 12:45

Autor: Katarina Zorić

OSIJEK

Potpisan ugovor za gradnju dvorane "Gradski vrt"

Ocijenivši kako se potpisivanjem ugovora završava agonija vezana uz izgradnju te dvorane koja je prijetila da Osijek ostane bez ovoga objekta i Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, Šeks je kazao kako će dvorana, nakon izgradnje, biti predana na uporabu i u vlasništvo gradu Osijeku

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Osijek Koteks potpisali su danas ugovor o izgradnji i opremanju nastavno sportske dvorane Gradski vrt. Dvorana vrijedna 173 milijuna kuna u cijelosti će se financirati iz državnog proračuna, što primjer osječke dvorane čini jedinstvenim u Hrvatskoj, rekao je prilikom potpisivanja Ugovora bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Ocijenivši kako se potpisivanjem ugovora završava agonija vezana uz izgradnju te dvorane koja je prijetila da Osijek ostane bez ovoga objekta i Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, Šeks je kazao kako će dvorana, nakon izgradnje, biti predana na uporabu i u vlasništvo gradu Osijeku.

Šeks je istaknuo da je rok za završetak radova 20. studenoga iduće godine te da dvorana "mora i bit će gotova u roku".

Na novinarski upit kako je cijena dvorane s 843 pala na 163 milijuna kuna, Šeks je kazao kako je drukčija cijena u modelu javno-privatnog partnerstva uvjetovana uključivanjem cijene kapitala i kamata, na 20 i više godina, ali da je stvarna vrijednost izgradnje dvorane 163 milijuna kuna.

Na upit zašto se Vlada ranije nije zauzela za model kakav je danas potpisan ugovorom, Šeks je odgovorio kako je Vlada prihvatila model javno-privatnog partnerstva, ali ne i cijenu.

Na primjedbu novinara da je Vlada u kolovozu prihvatila i cijenu gradnje po modelu javno-privatnog partnerstva, a naknadno povukla svoju suglasnost, Šeks je ustrajao na tvrdnji da je prihvaćen samo model, ali ne i cijena.

Nakon što je došla cijena toga modela, Vlada je od toga odustala, nakon čega se išlo na natječaj. Gradska vlast, koja je došla nakon ostavke gradonačelnika Đapića, u toj je mjeri blokirala sve potrebne radnje, pa je, zbog vrtoglavog približavanja rokova, raspuštanje Gradskog vijeća, koje se poklopilo s nezakonitim postupcima u radu toga tijela, bila nužna i važna pretpostavka da se krene u ovaj model, rekao je Šeks.

Ustvrdio je kako potpisivanje današnjeg ugovora nije bio razlog za raspuštanje Gradskog vijeća, već to što su viši sudovi utvrdili učestale povreda propisa u njegovu radu, ali da do toga nije došlo, smatra Šeks, "veliko je pitanje bi li gradska vlast bila sposobna dovesti ovaj posao do kraja".

Podsjetimo, Osječka se dvorana prvobitno trebala graditi po modelu javno-privatnog partnerstva, uz sudjelovanje grada Osijeka, Vlade i privatnog partnera, po cijeni od 843 milijuna kuna, što je bio povod sukoba i raspada tadašnje gradske koalicijske vlasti HDSSB-HSP.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika