23.11.2007. / 18:06

Autor: Martina Čizmić

FRANCUSKA

Prekinut štrajk željezničara

Vlada je najavila kako ne namjerava odustati od produženja trajanja radnog staža s 37,5 na 40 godina za ostvarenje pune mirovine

Nakon prekida štrajka djelatnika u javnom prijevozu javnosti se obratio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Rekao je kako je obećao i izvršio reformu specijalnih režima mirovine u transportnom i energetskom sektoru.

"Ta reforma je provedena jer je pravedna, potrebna i nije se mogla odgoditi. Obećao sam ju i svoje sam obećanje izvršio", rekao je Sarkozy.

Nezadovoljni ukidanjem mirovinskih povlastica za oko 500 tisuća radnika u transportnom energetskom sektoru, sindikati su pokrenuli štrajk koji je trajao devet dana. Hoće li se štrajk nastaviti, ovisi o rezultatima pregovora vlasti i sindikata koji će se nastaviti sljedeći tjedan.

Sarkozy je najavio kako će rezolucije o mirovinskoj reformi biti objavljene nakon pregovora, najvjerojatnije za mjesec ili mjesec i po. Vlada je najavila kako ne namjerava odustati od produženja trajanja radnog staža s 37,5 na 40 godina za ostvarenje pune mirovine. Nije sigurno da će to podržati i sindikati.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika