24.11.2007. / 10:47

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE PORTALA MOJPOSAO

Najbolje su plaće u informatičkom sektoru

Zanimljivo je da trećina radnika nikada nije dobila povišicu. Najčešća beneficija koju radnici dobivaju je korištenje mobilnog telefona na račun tvrtke

Prema istraživanju portala Mojposao najbolje plaće imaju zaposleni u informatičkom sektoru. Njihove su plaće 23,4 posto iznad prosjeka. Slijede ih telekomunikacije te financije i bankarstvo. S druge strane, najniže plaće su u zaštitarskoj djelatnosti i maloprodaji.

Istraživanje je provedeno tijekom rujna ove godine na preko 10 tisuća ispitanika. Obuhvatilo je 167 radnih mjesta podijeljenih u 8 kategorija.

Na samom početku karijere muškarci imaju 13,2 posto veću plaću nego žene. A s godinama se ta razlika još povećava.

Najniže plaće su u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok su najveće, očekivano u Gradu Zagrebu. Prema istraživanju, stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju čak 49,5 posto veću plaću o odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 86,4 posto, a MBA za čak 144 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Prosječna plaća pripravnika je gotovo 25 posto niža od prosjeka, a administrativni radnici imaju čak i nižu. Vrijednost radnog iskustva raste najviše u prvih pet godina. Zanimljivo je da trećina radnika nikada nije dobila povišicu. Najčešća beneficija koju radnici dobivaju je korištenje mobilnog telefona na račun tvrtke. Porazno je što svega 3,2 posto zaposlenih ima pravo na dodatnu edukaciju.

Trenutno je najbolje plaćno radno mjesto direktor ljudskih resursa sa 13.647 kuna, dok su najslabije plaćeni nekvalificirani radnici sa prosjekom od 2713 kuna.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika