24.11.2007. / 11:29

Autor: Martina Čizmić

OCJENA EUROPSKE KOMISIJE

Hrvatska na dnu ljestvice po inventivnosti

Među inovacijskim liderima našle su se Švedska, Švicarska, Finska, Danska, Japan i Njemačka

Prema analizi Europske komisije, Hrvatska se u 2006. nalazi na dnu ljestvice po inovacijama i tehnologijama. Analiza obuhvaća sve europske zemlje te SAD i Japan.

Zemlje su svrstane u četiri skupine ovisno o Zbrojnom inovacijskom indeksu koji se računa na osnovi 25 različitih indikatora te o prosječnoj stopi rasta Indeksa.

Među inovacijskim liderima našle su se Švedska, Švicarska, Finska, Danska, Japan i Njemačka. Prate ih SAD, koji su smještene u skupinu "pratitelja lidera". Treća skupina ili "hvatači koraka s inovacijama", nalazi se najviše novih članica EU. Predvodi ih Slovenija, a najslabija u grupi je Bugarska. Hrvatska se našla u grupi "zaostalih u inovacijama" u društvu sa Španjolskom i Italijom.

Europska komisija nije analizirala potencijale BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore. No, izračunali su da su u Europi najinovativnije švedske i njemačke regije. Među 280 analiziranih regija, na vrhu su Stockholm i Vatsverige, a slijede ih njemački Oberbayern, Karlsruhe i Stuttgart.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika