24.11.2007. / 17:00

Autor: Martina Čizmić

PARLAMENTARNI IZBORI

GONG-ovo izvješće o izborima u BiH

GONG je u svom prvom izvješću o proteku izbora u inozemstvu objavio da izborni dan na većini biračkih mjesta protječe uredno

U izvješću GONG navodi kako je samo na jednom mjestu došlo je do kršenja predizborne šutnje. Naime, ispred stožera HDZ-a BiH 1990. bili su istaknuti izborni plakati.

Navode kako je na nekoliko biračkih mjesta prijavljeno da su predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora članovi stranke. Riječ je o sljedećim biračkim mjestima: Biračkom mjestu br. 11. u Travniku, gdje je član biračkog odbora Dario Lozančić (HNS) ujedno i kandidat na Nezavisnoj listi Lijanovića u XI. izbornoj jedinci; Biračkom mjestu br. 55. u Čapljini, gdje su predsjednica biračkog odbora Nives Rotim i njen zamjenik Mario Bagarić članovi HDZ-a BiH; Biračkom mjestu br. 50. u Širokom Brijegu gdje je predsjednik biračkog odbora član HDZ-a. Na biračkom mjestu br. 44. u Mostaru predsjednica biračkog odbora Marija Gagro je članica HDZ-a BiH; na biračkom mjestu br. 5. Hobart u Australiji predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora su članovi HDZ-a, a na tom je biračkom mjestu primijećeno da članovi biračkog odbora nisu bili upoznati s procedurom glasovanja.

Ostale nepravilnosti nisu značajnije. U inozemstvu izbore nadgledaju 83 GONG-ova promatrača. Dodatnih 17 mobilnih timova obilazi biračka mjesta u BiH.

Izborni dan na većini biračkih mjesta protječe u tolerantnom i demokratskom ozračju. Birači razumiju izborni proces, a pokretne ekipe u BiH javljaju da uglavnom nema gužve na biračkim mjestima i izvan njih.

Po ocjeni GONG-a, profesionalizam biračkih odbora kreće se od zadovoljavajućeg do odličnog, a suradnja s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om ocijenjena je vrlo dobrom.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika