24.11.2007. / 16:18

Autor: Martina Čizmić

EKOLOGIJA

Eko-udruge podupiru zatvaranje Rockwoolovog gradilišta

Istaknuli su kako je pokusni rad te tvornice katastrofalno utjecao na zrak u poljoprivrednoj Raškoj dolini te uzrokovao mnogobrojne pritužbe građana na otežano disanje

Eko-udruge "Eko Kvarner" iz Omišlja, Odbor za referendum iz Pule i "Ekop Istra" iz Pićna priopćile su kako podupiru odluku Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojom je zatvoreno gradilište Tvornice "Rockwool" u Pićnu.

Udruge smatraju da ta mjera nije dovoljna i da građevinsku dozvolu za tu tvornicu treba poništiti. Također smatraju kako je nužno izraditi novu studiju utjecaja na okoliš te tvornice, a do njezina završetka zabraniti bilo kakvu aktivnost na gradilištu.
Ocjenjuju da je u studiji utjecaja na okoliš bilo propusta te da nisu uočeni svi mogući štetni utjecaji, poput mogućeg onečišćenja zraka u Hrvatskoj i u susjednim državama, opterećenja okoliša prijevozom te problemi zaštite podzemnih voda.

Istaknuli su kako je pokusni rad te tvornice katastrofalno utjecao na zrak u poljoprivrednoj Raškoj dolini te uzrokovao mnogobrojne pritužbe građana na otežano disanje. Članovi udruga smatraju da je zbog ekoloških izgreda, upitna vjerodostojnost tvrtke "Ekonerg" koja je izradila studiju o utjecaju na okoliš. Ta je tvrtka projektirala i nadzirala gradnju, a inspekcija je uočila da postoji dimnjak koji nije predviđen u projektu. U udrugama ističu da to dokazuje koliko je ozbiljno "Ekonerg" obavio posao.

Najavljuju da će njihovi članovi, ako se nastavi gradnja Tvornice bez nove studije, pokrenuti mjere na međunarodnom planu radi zaštite zdravlja i života građana. Ističu i kako je nužno da u slučaju "Rockwool" reagira Državno odvjetništvo, jer sve neuobičajene povlastice koje je ta tvornica dobila, upućuju na moguće nezakonite radnje ponajprije korupciju.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika