25.11.2007. / 11:19

Autor: Martina Čizmić

PARLAMENTARNI IZBORI

GONG o tijeku izbora u Hrvatskoj

GONG je zabilježio veći broj upita građana o tome gdje im je biračko mjesto, a stižu i dojave o kršenjima izborne šutnje

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatra ukupno 1500 GONG-ovih promatrača, od čega 117 njih u inozemstvu. Do 10 sati, 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posjetilo je 212 biračkih mjesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 54 biračkih mjesta.

U Hrvatskoj, promatračima GONG-a nije dozvoljen ulazak na biračka mjesta 14, Slakovec (Nedelišće) i 62, Travno, Zagreb, a nakon intervencije, omogućeno im je promatranje. Na biračkom mjestu 37, centar Zagreba, predsjednica biračkog odbora, suprotno pravilima, ne želi potpisati primjedbu promatrača GONG-a, niti komunicirati s njim. Biračko mjesto 22., Šibenik: biraču izdan glasački listić iako nije bio u popisu birača, glasovao je, radilo se o grešci. Biračko mjesto, 1 u Donjem Ladanju: zabilježeno je glasovanje bez identifikacijskih dokumenata. Biračko mjesto 10, Osijek, birači ne znaju gdje glasovati (lokalni/parlamentarni) pa se stvara gužva. Biračko mjesto 14, Varaždin: ne dopušta se glasovanje biračima s nevažećim dokumentima, suprotno preporuci DIP-a. Na biračkom mjestu 25, Podvinje (Slavonski Brod); suprotno propisima, u prostorijama biračkog mjesta nalazila se anketaraka koja je anketirala birače nakon glasovanja, a nakon upozorenja promatrača, anketarka je napustila biračko mjesto. Biračko mjesto 28, Pleternica, listići nisi bili pravilno okrenuti, a nakon upozorenja promatrača birački odbor ih je okrenuo. Biračka mjesta 3 i 4, Knin: nisu bili zalijepljeni listići na kutijama za manjine.

U inozemstvu, biračko mjesto 5, Hobart, Australija: GONG-ov promatrač potjeran je s biračkog mjesta zbog izvještavanja o nepravilnostima s tog biračkog mjesta o kojima je GONG jučer izvijestio javnost. Biračko mjesto 55, Mostar: jučer je nestao prazan zapisnik o radu biračkog odbora pa su dobili novi u koji je promatračica GONG-a upisala primjedbu. Biračko mjesto 114, Orašje: biračko mjesto otvoreno s pola sata kašnjenja. Biračko mjesto 50, Široki Brijeg: birački odbor prvi dan glasovanja popisivao sve birače u isti popis za glasovanje. Biračko mjesto 44, u Mostaru i 52, u Širokom Brijegu: ne poštuje se tajnost glasovanja, obiteljsko glasovanje.

U Bosni i Hercegovini bilježi se povećan broj birača koji izlaze na izbore u odnosu na jučer. Povećan je broj birača kojima birački odbori ne izdaju listiće zbog toga što imaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu. Povećan je i broj birača koji čeka na izdavanje plave potvrde.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika