25.11.2007. / 17:04

Autor: Martina Čizmić

PARLAMENTARNI IZBORI

GONG o tijeku izbora do 16 sati

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa, ali i na neanonimnim dojavama građana

GONG je zaprimio mnogo anonimnih pritužbi birača pripadnika nacionalnih manjina koji se osjećaju poniženo ili im nije ponuđena mogućnost glasovanja za opće liste, a nekima je čak uskraćena. Pristiglo je na stotine upita oko lokacije biračkih mjesta, upita oko glasovanja nacionalnih manjina, glasovanja bolesnih i nemoćnih, oko kršenja izborne šutnje i sl. I danas se dijele letci po sandučićima, agitira pa i ispred biračkih mjesta te šalju sms poruke, uglavnom od HDZ-a, a nedavno i SDP-a.

GONG-ovi promatrači javili su da se na biračkom mjestu u Ličkom Osiku došlo do incidenta. Promatrači GONG-a razgovarali su s predsjednikom biračkog odbora i SDP-ovim članom biračkog odbora koji je sudjelovao u incidentu, navodno, ispred biračkog mjesta. Do gužve je došlo u Caffe baru "Tony", 500 m udaljenom od biračkog mjesta (a ne ispred biračkog mjesta) i to zato jer je jedan birač napao SDP-ovog člana biračkog odbora tvrdeći da je ovaj noć uoči izbora po Ličkom Osiku distribuirao SDP-ove letke. Gradsko izborno povjerenstvo nije dobilo nikakve dojave o incidentu na ili u blizini biračkog mjesta, kao ni gospićki MUP koji nam je potvrdio da je jedina intervencija bila u imenovanom kafiću.
Na biračkom mjestu 5, Kaštel Gomilica dojavljeno je o 15-ak slučajeva birača koji nisu u popisu birača iako su „rezance” dobili na vrijeme te ih pokazali predsjedniku biračkog odbora. Birači su upućeni po potvrde. Na biračkom mjestu 194, Zagreb – Knežija član biračkog odbora izjavio promatraču da je jedan birač dobio 4 listića te da se birački odbor posvađao. Obavijestili su Gradsko izborno povjerenstvo.

Na biračkom mjestu 4, Biograd slučaj obiteljskog glasanja kad je birački odbor pokušao spriječiti birača da u kutiju ubaci više listića te je na neko vrijeme prekinuto glasanje. Na biračkom mjestu 46, Šibenik – Boraja mobilna ekipa GONG-a zatekla je promatrača bez akreditacije ili Odluke o imenovanju koji se biračkom odboru predstavio kao promatrač GONG-a, a nakon dolaska mobilne ekipe GONG-a, kao promatrač Elekte. Na biračkom mjestu 2, Korenica birač je već bio zaokružen na izvatku iz popisa birača.

Promatrači iz Slavonije javljaju da birački odbori nisu zaprimili dovoljan broj kopija zapisnika te da im birački odbori neće moći izdati kopije zapisnika. Birački odbori na području općina Virje, Koprivnički Bregi, Kalinovac, Novigrad Podravski nisu dobili naljepnice i paravane. Na biračkom mjestu 5, Vidovec, te biračkom mjestu 1, Prelog-Cirkovljani zabilježeno je glasovanje bez identifikacijskih dokumenata. Na biračkom mjestu 23, Gradski kotar Bol biraču koji je došao sa žutom potvrdom izdan listić, a birački odbor opravdao se da im je takvu uputu dalo nadležno izborno povjerenstvo, iako je birač potvrdu trebao predati do 10.11. uredu državne uprave te glasati na posebnom biračkom mjestu.

Dvoje građana dojavilo da Nezavisna lista Lijanovići u Grudama kupuje glasove od birača na način da birač pokaže na mobitelu sliku glasačkog listića sa zaokruženim brojem. Organizirano dovođenje birača na biračka mjesta (kombijima i autobusima) od strane HDZ-a, HSP-a i Lijanovića (Čapljina, Stolac, Jajce...). Biračko mjesto br. 46. u Mostaru, birački odbor dopustio glasovanje samo s domovnicom. Biračko mjesto 101, Derventa BIH, birač je predao promatraču GONG-a svoju obavijest o prethodnoj registraciji uz napomenu da on osobno nije tražio prethodnu registraciju, već je to za njega (i navodno cijelo mjesto Plehan) učinio djelatnik konzulata u Banja Luci. Birač je odbio glasovati iako je prethodno registriran.
Na biračkom mjestu 52, Široki Brijeg zabilježeni su slučajevi obiteljskog glasovanja. Na biračkom mjestu 44, Mostar vlada netolerantna i nedemokratska atmosfera, predsjednica biračkog odbora nije dala članici biračkog odbora da napiše primjedbu u zapisnik. Na biračkim mjestima 79, 80 i 81, Stolac birači iz mjesta Kruševo kod Stoca krivo su registrirani kao da spadaju pod mjesto Kruševo kod Mostara pa ne mogu glasati u Stocu.


Na biračkom mjestu 61, Livno birački odbor ne upućuju birače na mogućnost izdavanja plave potvrde, nego im govore kako je za to kasno. Biračka mjesta 64 ,65 i 66, Tomislavgrad nisu organizirali glasovanje za stare i nemoćne. Biračko mjesto 112, Tuzla: na plakatnom mjestu unutar kruga 50m od biračkog mjesta je veliki plakat Ive Sanadera. Biračka mjesta 50, 51, 51, 53 i 54: Florijan Boras ispred Povjerenstva za provedbu izbora HDZ-a poslao je DIP-u prigovor na promatrače GONG-a koji navodno ometaju rad biračkih odbora i agitiraju za Lijanoviće. GONG je odbacio takve tvrdnje.

Biračko mjesto 3, Rogoznica otvoreno je sa zakašnjenjem, iza 7.15 sati. U Đevrskama , općina Kistanje, na biračkom mjestu 2: birački odbor ne upozorava birače na mogućnost da mogu glasati ili za manjinske ili liste izborne jedinice. Biračko mjesto 32, Gruž-Dubrovnik: Biračici koja je na popisu birača upisana kao pripadnica nacionalne manjine, predsjednik biračkog odbora nije dozvolio da glasa za listu izborne jedinice, iako je to izričito tražila. Mobilna ekipa GONG-a uložila je primjedbu na zapisnik. Biračko mjesto 18, Glina: birač dojavio da 4 birača nisu mogla glasovati za opću listu nego su morali glasovati za manjinsku listu. Biračko mjesto 3, Skradin: biraču nije napomenuto da može birati između liste manjina i opće. Biračko mjesto 23, Botinec-Zagreb: biračica je bila izložena neugodnosti od strane drugog birača stoga što je biračica pripadnica nacionalne manjine.

Biračko mjesto 15, Zagrebu, birački odbor dopustio glasovanje samo s domovnicom. Biračko mjesto 49, Zagrebu, anketari Mediane provode anketu unutar prostorije biračkog mjesta. Biračko mjesto 14, Križevcui: časna sestra dovela je 4 starije štićenice iz doma u blizini i nakon što su dobile listiće, glasovala je umjesto njih na biračkom mjestu (za sve 4 osobe). Biračko mjesto 16, Netretić: birač dojavio o članu biračkog odbora koji je nepozvan došao u kuću kod njega i nagovarao njega i ženu da glasuju za HDZ. Biračko mjesto 109, Zagreb – Kozjak, birač dojavio da je drugi birač glasovao za sebe i ženu. Birački odbor je negodovao, ali dopustio glasovanje. Biračko mjesto 22, Čakovec: birač dojavio da predsjednik biračkog odbora nagovara osobe da glasuju za HDZ.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika