25.11.2007. / 23:38

Autor: Marko Biočina

STOŽER HDZ-a

HDZ proglasio pobjedu

Iako njihova pobjeda još uvijek nije izvjesna u HDZ-u je slavlje već odavno počelo. Doduše, najviši dužnosnici su se povukli u odvojenu sobu zajedno s premijerom Sanaderom čije se obraćanje okupljenima željno iščekuje. U međuvremenu, prisutni vrijeme krate pjevanjem i plesanjem domoljubnih pjesama i himne HDZ-a. Najgrlatiji je definitivno Mladen Grdović, koji je zauzeo svoje plesno mjesno na sredini podija. Među HDZ-ovcima koji su ostali u "javnoj prostoriji" vlada velika euforija. Tako primjerice Ratko Maček hoda od jednog do drugog člana i sa svima se rukuje i ljubi. Iako, dakle, HDZ-ova pobjeda nije sigurna u stožeru je atmosfera kao da su nove četiri godine mandata već u džepu.

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a u HDZ se atmosfera podigla. Svi su veseli, a glavna tema večeri je da je Milanović u svom rodnom selu izgubio sa otprilike 800 naprema 300 glasova. Euforija radi objavljenih rezultata naročito vlada među sportašima koji su podržali HDZ i večeras su u Mimari. Tako je Slavko Goluža Nacionalovom novinaru u prolazu dobacio "Jesam ti rekao da smo mi vječni pobjednici!" te nadodao: "Hrvatski sportaši su pobjednici, a pobjednici uvijek idu s drugim pobjednicima".

23:30 - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader obratio se okupljenima i proglasio izbornu pobjedu. Zahvalio je svim glasačima koji su glasali za njih jer je to potvrda da su vodili dobru politiku protekle četiri godine. Rekao je da je razgovarao sa predsjednikom Mesićem i istaknuo kako očekuje mandat za sastavljanje nove vlade kakda se prebroje svih glasova. Zahvalio je i biračkim odborima i promatračima, a na kraju se obratio i medijima. Rekao je kako nije dobro "mučiti ljude raznim anketama", te bi trebalo razmisliti o tome da se na sljedećim izborima one ne iznose u javnost.

Sanader se nakon obraćanja medijima zahvalio svima koji su pomogli HDZ-u u predizbornoj kampanji, a posebno sportašima.
Publika je najviše pozdravila spominjanje Nike Kovača, a nakon što je Sanader pitao je li nekoga zaboravio okupljeni su oduševljeno uzviknuli - njegovog brata Roberta također.

Kolinda Grabar-Kitarović

Iako u muzeju Mimara generalno vlada izvrsno raspoloženje, a mnogi od prisutnih već slave izbornu pobjedu, iskusniji HDZ-ovi dužnosnici još uvijek su vrlo oprezni u svojim izjavama. Tako je ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako ne želi davati nikakve izjave do objave relevantnijih podataka. "Smatram da ništa nije gotovo dok se ne objave potpuniji podaci u ponoć. Vidite da ova istraživanja non-stop idu gore dolje. Što se tiče moje izborne jedinice (Istra) zadovoljni smo ako nam daju 3 mandata, koliko smo dobili i na prošlim izborima. Sve iznad toga će biti uspjeh." Slično misli i Miroslav Škoro koji je odbio davati izjave do objave rezultata u pola noći.

Neven Ljubičić

Prve neslužbene izborne rezultate za Nacional.hr komentirao je Neven Ljubičić, ministar zdravstva. Ljubičić kaže kako je ovakva prednost upravo ono što su i očekivali. "Mi smo znali da će ishod biti takav. Svi su pričali o istraživanjima, no mi znamo da su najbolja istraživanja bili naši predizborni skupovi gdje smo okupljali desetine tisuća ljudi. Sada se pokazalo koliko su neprecizna istraživanja. Ja kao znanstvenik znam kako je teško napraviti pravo istraživanje.". Upitan da komentira predizbornu kampanju vezanu uz svoj resor, zdravstvo, Ljubičić je rekao kako za razliku od HDZ-a, SDP nikada nije imao nikakav plan i program, a i ono što su nazivali programom su povukli sa interneta nekoliko dana prije izbora. Što su birači na kraju i prepoznali.

"HDZ će pobjediti na ovim izborima. Dva razloga su tomu. Naši birači su tradicionalno neskloni anketama. I drugi, ovim rezultatima treba pribrojiti 11. izbornu jedinicu. Pričekajmo za sada, svakako da ćemo kad budemo imali končane rezultate moći nešto više reći", komentirao je prve rezultate izbornih anketa glasnogovornik HDZ-a.

Komentar na izlazne ankete i rezultate HDSSB-a

Komentirajući nedavno objavljene HTV-ove rezultate izlaznih anketa među većinom HDZ-ovih dužnosnika vlada mišljenje kako oni ne odražavaju pravo stanje stvari. Tako je mladi lav, Gordan Jandroković, siguran kako te ankete nisu baš previše točne. "Ja ne vjerujem u ništa osim u konačne službene rezultate. Prema mojim podacima sa terena HDZ uvjerljivo vodi. Ove ankete nisu točne". Sličnog je mišljenja i predsjednik sabora Vladimir Šeks. Upitan da komentira dobar rezultat HDSSB-a u Slavoniji Šeks je odgovorio kako on misli da to nije pravo stanje stvari. "Najbolji rezultat u Slavoniji ostvario je HDZ i s njime smo iznimno zadovoljni. Što se tiče HDSSB-a pričekajmo službene rezultate, a siguran sam da će oni pokazati kako izlazne ankete nisu točne.".

Jadranka Kosor je također prokomentirala izlazne ankete riječima kako HDZ-ovi birači ne odgovaraju na izlazne ankete i kako su otprilike toliko glasova prema izlaznim anketama imali i na prošlim parlamentarnim izborima.

Miomir Žužul

Bivši Ministar vanjskih poslova, Miomir Žužul, vrlo je malo sudjelovao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji, ali tvrdi kako to nema nikakve veze sa njegovim statusom u stranci i podršci koju daje HDZ-u. "Istina, nije me bilo puno u kampanji, ali to nije iz razloga bilo kakvog distanciranja od stranke, već zato što sam većinu izborne kampanje bio inozemstvu." Upitan da li je nervozan Žužul je dogovorio kako uopće nije s obzirom da je uvjeren da HDZ pobjeđuje te je spremno i ispružio ruke kako bi se prisutni uvjerili da nimalo ne drhte.

Dragan Primorac

Ministar znanosti obrazovanja i športa, Dragan Primorac, bio je glavni HDZ-ov adut u dijaspori gdje očekuju nadmoćnu pobjedu i četiri do šest mandata. Primorac je gotovo cijelu kampanju proveo u Hercegovini, a sada se pojavio da dočeka rezultate svoga rada. Vidno umoran, ali zadovoljan. "Mi smo startali sa velikim hendikepom, više od 36 tisuća ljudi u odnosu na prošle izbore je izgubilo pravo glasa. Mi smo morali nadoknaditi tih 36 tisuća samo da bi izjednačili rezultat od prošle godine. Bilo mi je žao kada sam vidio vijesti iz Mostara da je velik broj osoba odbije, jer nisu na glasačkim popisima, već su na popisima u Hrvatskoj, mada tamo nisu nikada živjeli. Mislim da je to šteta, ali prve vijesti o velikom odazivu u BiH smatram svojim velikim uspjehom u ovim okolnostima. U sklopu kampanje posjetio sam svako mjesto u BiH gdje žive Hrvati. U 20 dana prošao sam više od 14 tisuća kilometara. Optimističan sam, ali ipak treba sačekati finalne rezultate."

Boris KunstBoris Kunst, ovogodišnja akvizicija HDZ-a, po prvi put se našao na drugoj strani izborne procedure u Hrvatskoj, kao kandidat. Kunst je za Nacional.hr izjavio: "Dosta sam uzbuđen, ipak mi je sve ovo malo novo, ali to je bio moj izbor i siguran sam da nisam pogriješio." Upitan da komentira prognoze jednog dnevnog lista po kojima će sigurno uči u sabor Kunst je rekao da mu je to drago čuti, ali kako je najvažnije da stranka u cjelini pobijedi.

Upitan o tome koju bi funkciju mogao preuzeti u slučaju HDZ-ove pobjede, Kunst je rekao kako će sigurno i dalje njegov djelokrug biti radnička pitanja te kako je to i prilikom pristupanja stranci dogovorio s predsjednikom Sanaderom. "Tko zna, možda ću se i dalje pojavljivati u gospodarsko socijalnom vijeću, samo ovaj put ne kao predstavnik sindikata kao već kao predstavnik izvršne vlasti.

Andrija Hebrang

Član predsjedništva HDZ-a i bivši ministar Andrija Hebrang suprotno općenitom mišljenju smatra kako su rezultati izlaznih anketa dobri za HDZ. "Prema Pulsovom istraživanjju koje je napravljeno na najvećem uzorku SDP ima 2 posto više od nas, a to je bez dijaspore. Tako da ćemo u konačnici mi imati barem pet mandata više. Tome još treba uračunati i činjenicu da te ankete ne pokrivaju dobar dio glasača iz ruralnih područja koji preko dana rade, a tek uveče glasuju. Sjetite se i na prošlim izborima naš konačni rezultat bio puno bolji od onog na izlaznim anketama", rekao je Hebrang.

Upitan jeli zadovoljan svojom kampanjom u 2. jedinici rekao je kako je učinio sve što je mogao. "Anketama se ionako može utjecati na 5-7 posto birača. Ostali su već unaprijed odlučili za koga će glasati. Kampanju u 2. izbornoj jedinici smo proveli bolje nego ikad. Osobno sam u tri tjedna prešao više od 7 tisuća kilometara, i bio na bezbroj stranačkih skupova." Novinarsku primjedbu kako po prijeđenoj kilometraži ipak zaostaje za ministrom Primorcem koji je u istom vremenskom razdoblju proputovao čak 14 tisuća kilometar Hebrang je odgovorio kako je to jedino zato što su udaljenosti u 12. izbornoj jedinici puno veće.

Za kraj, Hebrang je komentirao loš rezultat HSU u izlaznim anketama. "To će u budućnosti biti predmet detaljnih analiza. Ne znam što se točno dogodilo. Možda su njihovi birači odlučili nagraditi HDZ zbog svega što su dobili, a možda su jednostavno bili zadovoljni sa tim što su dobili pa zato nisu glasali za HSU. No, to samo dokazuje da je istina ono što sam uvijek govorio, a to je da se predizborna istraživanja provode na premalom uzorku da bi bila točna. Kako drugačije objasniti da su HSU svi predviđali dobar rezulatat, a sad ih nema nigdje", zapitao se Hebrang.

Veliki pljesak dobio je legenda hrvatske glazbe Mišo Kovač prilikom ulaska.

Točno u 21 sat u atrij muzeja Mimara ušao je Ivo Sanader praćen gromoglasnim skandiranjem "Ivo, Ivo" i "Idemo dalje". HDZovi stratezi uistinu su detaljno isplanirali protokol izborne večeri, a to dokazuje i činjenica da su organizirali skandiranje pri Sanaderovom ulasku u zgradu. Naime, svim pristunim novinarima je u startu bilo čudno koliko pripadnika mladeži hdza je prisutno u mimari potpuno ne proporcionalno njihovoj zastupljenosti na izbornim listama. Naime pola sata prije Sanaderovog dolaska Ratko Maček je okupio sve pripadnike mladeži odmah ispred ulaza u Mimaru, a oni su sljedećih pola sata do Sanaderovog dolaska uvježbavali skandiranje. Neki od njih su čak potajno prosvjedovali protiv ovoga žaleći se što im nije bilo dopušteno ponijeti piće sa sobom.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika