26.11.2007. / 00:15

Autor: Marijana Zrinjski, Katarina Zorić

STOŽER SDP-a

Milanović kreće u sastavljanje vlade

0:15 - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović obratio se novinarima prvi put večeras. Rekaa je kako može izraziti zadovoljstvo izbornim rezultatima. "Krećem u sastavljanje hrvatske vlade", rekao je Milanović.

Istaknuo je kako je i on razgovarao sa predsjednikom Mesićem, ali o tome ne želi govoriti. "Svi ćemo ovih dana razgovarati s njim, a on će, koliko sam shvatio, a dobro sam shvatio, mandat dati onome koji dokaže da ima mandat i podršku većine u Saboru", rekao je Milanović. Rekao je kako oni ovog trenutka kreću u razgovore, pregovore i konzultacije oko koalicije i siguran je da će u tome uspjeti.

23:50 - Već je sve bilo spremno da Ljubo Jurčić da izjavu HRT-u kada je u njegov termin ušao predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Nakon što je Sanader proglasio izbornu pobjedu Jurčić se povukao u prostorije SDP-a ostavivši šokiranu novinarku pred kamerama. Prema neslužbenim informacijama, Jurčića je pozvao sam vrh da im se pridruži. Kada će Jurčić ili Milanović dati izjavu novinarima, nije poznato.

22:55 - U SDP-ovom stožeru atmosfera nije splasnula. Mladež se rasplesala, a nekoliko mladića iz SDP-ove mladeži počelo je i skandirati "pobjeda, pobjeda". Prema neslužbenim informacijama, u samom vrhu SDP-a vlada dobro raspoloženje. Nisu razočarani trenutnim rezultatima i čekaju daljnje rezultate.

22:28 - Neslužbeno saznajemo da u gornjim prostorijama SDP-ovog stožera vlada dobro raspoloženje. Rajko Ostojić kaže da momentalno nije zadovoljan ovim rezultatima. ali se pouzdaje u izlazne ankete. Vjeruje da će SDP ipak pobijediti.

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a u kojima HDZ vodi Slavko Linić je dao još jednu izjavu: "Trenutni rezultati još ništa ne govore. Kada bude obrađeno 20% biračkih mjesta moći će se reći nešto više i konkretnije. I dalje sam optimističan i vjerujem da neće biti prevelikih odstupanja od rezultata izlaznih anketa.",

"Rezultate anketa ne komentiramo. Vidjet ćemo šta će se tijekom večeri događati. Ono što možemo reći u ovom trenutku je da je to najbolji rezultat koji je do sada ostvario SDP", rekla je glasnogovornica SDP-a.

Iako je atmosfera u stožeru jako vesela, opći je stav kako se ne bi smjelo slaviti prije vremena. Zoran Milanović ima osmjeh na licu i izgleda zadovoljno, no još ništa ne želi komentirati.

Nakon objave prvih neslužbenih rezultata u SDP-u su posebno razočarani rezultatima na jugu Hrvatske. Tješe se kako će u drugim jedinicama biti bolje.

Presjednik SDP-a već dugo nije u šatoru sa ostalim članovima izbornog tima, nego se povukao u gornje SDP-ove prostorije.

Željka AntunovićŽeljka Antunović je također prokomentirala trenutno poznate informacije: "Jako smo zadovoljni što smo najveći broj glasova dobili u Hrvatskoj. Za sada smo zadovoljno, no o izborima može odlučiti i jedan mandat. Na pitanje o tome što će napraviti ukoliko dijaspora odluči o pobjedniku, Željka Antunović nije imala komentara.

Nakon objave prvih rezultata iz DIP-a u kojima HDZ vodi za 9 mandata Željka Antunović je izjavila: "Ništa se neuobičajeno ne događa jer prvi rezultati kod svakih izbora pokazuju otprilike takve rezultate. To se događa zato što su u pitanju ruralne sredine koje su tradicionalno sklonije HDZ-u. I dalje smo vrlo optimistični i očekujemo dobre rezultate što će potvrditi i nove informacije iz DIP-a."

Slavko Linić

Slavko LInić izjavio je kako bolji rezultat nisu mogli očekivati. "Dijaspora neće odlučivati rezultate. Budimo iskreni manjine će također odlučivati. Budući da je HSP kao koalicijskih partner bio bahat teško da će HDZ sastaviti koaliciju. Iznenadio me jako loš rezultat HSU-a i HSP-a. Teško da će Glavaš koalirati sa HDZ-om, na njega se ne može računati", rekao je Slavko Linić. Naglasio je kako je u SDP-u raspoloženje jako dobro.

Prokomentirao je i izjavu Jadranke Kosor kako HDZ-ovi birači nisu skloni anketama. On nikad ne bi komentirao SDP-ove birače na taj način. Takav komentar smatra ne stručnim i pokazuje HDZ-ovu nemoć.

Ljubo Jurčić


22:23 - "Ne može se još ništa reći jer su rezultati rađeni na malom uzorku. Čeka se ponoć za neke konkretnije rezultate. I dalje sam uvjeren u pobjedu i svoj premijerski mandat", izjavio je Jurčić.

Ljubo Jurčić, nakon objave izlaznih anketa, izjavio je da su dotični rezultati očekivani i kako vjeruje da se neće bitnije promijeniti, odnosno da se neće dogoditi SDP-ov pad objavom službenih rezultata. Što se tiče dijaspore Ljubo Jurčić se ne boji, unatoč, kako govore sve informacije, velikom odazivu birača iz dijaspore koji su tradicionalno naklonjeniji HDZ-u.

Ante Kotromanović

Iako ne voli prognozirati, sinjski alkar Ante Kotromanović očekuje ipak dobre rezultate na tragu dobrih rezultata koji je SDP polučio na izlaznim anketama.

"ja sam vojnik pa ću reći da bitka još uvijek traje. Nadam se dobrom, ali ćemo pričekati konačne rezultate", rekao je. U pogledu dijaspore Kotromanović se ne boji, ali ni ne očekuje da će to bitno promijeniti stvari.

Ida Prester

Pjevačica i voditeljica koja je vodila SDP-ove skupove, ravno iz Beograda stigla je u središnjicu SDP-a kako bi pružila potporu stranci koju i osobno podržava.

"Iako su izborni programi HDZ-a i SDP-a slični, u Sanadera nemam povjerenja, a u Milanovića imam. To je čovjek koji zna recitirati Azru, kojem je zanimljiva kultura i razne druge stvari ne vezane uz politiku što se meni kao kulturnjaku jako sviđa. Mislim da nije ograničen i da će dobro vodit hrvatsku", rekla je Ida. Neće se učlaniti u SDP jer ne voli biti dio kolektiva.

Ivo Josipović"Kada respektabilne agencije rade ankete, može im se vjerovati, što su pokazali i rezultati ove ankete, za razliku od razno ranih drugih koji ne rade ozbiljno", rekao je Ivo Josipović koji je ugodno iznenađen sa HNS-ovim rezultatom. Iznenađen je i slabim rezultatima HSP, koji su očito rezultat sukoba na desnici.

Neven Mimica

"Vrlo sam zadovoljan rezultatima, i uvjeren sam u pobjedu. Još uvijek očekujem službene rezultate, ali oni će za SDP biti povoljni. Ne bojimo se niti dijaspore, ali nije u redu da oni odlučuju o Hrvatskoj. Mogu se našaliti i reći da je većeras pun mjesec, a kako kažu zvjezdoznanci on ne odgovara onima na vlasti. Činjenica je da se već neko vrijeme osjeti da su ljudi za promjene. Važno je pokazati koliko je SDP jak u Hrvatskoj. A to će tako i ostati bez obzira na dijasporu. Oni neće utjecati na našu pobjedu. Sve što se dosada pričalo o dijaspori može poslužiti kao temelj za kasniju ozbiljnu raspravu kako urediti izborni sustav", rekao je Mimica.

On je Jurčiću odavno čestitao. Ono što je sigurno je da je SDP oformio izborni tim i svaki iz izbornog tima može računati na pozicije visokih odgovornosti u izvršnoj vlasti. Istaknuo je kako bi u HDZ-u već sada bili euforični da su uvjereni u pobjedu, ali su svjesni da gube i trenutno odgađaju priznanje poraza, ali to je neminovnost.

Milanka Opačić izvrsno je raposložena. Rekla je da je SDP očito napravio izvrstan posao. Oprezna je što se tiče izlaznih anketa te će pričekati krajnje rezultate.

Nakon prvih neslužbenih rezultata koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo u SDP-u je malo splasnulo oduševljenje. No Neven Mimica upozorio je kako to nije reprezentativan uzorak. "Mali je i po strukturi ne valja. To su ruralne izborne jedinice i 8-9 posto birača. To nije odraz stvarnog stanja stvari tako da nikome ne može popraviti raspoloženje. U HDZ-u se sada vesele jer je to jedina dobra vijest večeras na koju su se mogli uhvatiti", rekao je Mimica.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika