26.11.2007. / 12:10

Autor: Marijana Zrinjski

SINDIKATI UPOZORAVAJU

Izrazito loše stanje u zemlji treba hitno rješavati

Hrvatska udruga sindikata inzistira da se čim prije formira nova Vlada koja će hitno početi rješavati konkretne probleme.

Iz HUS-u upozoravaju da je kupovna moć građana ove godine pala, a prognoze su da će se još pogoršati. Prosječni neto dohodak po stanovniku u EU iznosi 11.998 eura, a u Hrvatskoj 4.565 eura. Stopa zaposlenosti iznosi 54,7 posto i jedna je od najnižih u Europi. Nominalne plaće su visoke, ali ne i standard građana jer brojne zemlje s nižim prosječnim plaćama nadmašuju kupovnu moć hrvatskog stanovništva. Slabiju kupovnu moć od Hrvatske ima samo Rumunjsku, Bugarska, Turska i Makedonija.

Dug hrvatskih građana bankama ove je godine prvi puta premašio njihove ušteđevine u bankama. U usporedbi s većinom novih članica EU-a, Hrvatska ima gotovo dvostruko višu razinu duga: 38,6 posto BDP-a dok u većini novih članica taj omjer nije prelazio 20 posto BDP-a. Kreditni dug građana je oko 108 milijardi kuna, a u godinu dana je podignuto 18 milijuna kuna novih kredita. Ove godine vanjski dug je prvi put nadmašio razinu od 30 milijardi eura te iznosi oko 31 milijardu eura, što je 10 posto više nego godinu ranije. Udio vanjskog duga je 85,5 posto BDP-a.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika