26.11.2007. / 15:35

Autor: Martina Čizmić, Katarina Zorić

REAKCIJE NA IZBORE

Strane agencije: Neizvjesno je tko će formirati vladu

Unatoč vodstvu HDZ-a, još uvijek je neizvjesno tko će formirati novu vlast u Hrvatskoj, izvještavaju strane agencije

Svjetske novinske agencije izvještavaju da je vladajući HDZ, nakon tijesnih parlamentarnih izbora,na putu da osvoji još četiri godine na vlasti i uvede zemlju u Europsku uniju.

Međutim, piše Reuters, HDZ nije osigurao apsolutnu većinu u parlamentu pa je prisiljen tražiti koalicijske partnere.Preliminarni izborni rezultati, temeljeni na 95 posto prebrojanih glasova, daju HDZ-u premijera Ive Sanadera 61 mjesto u parlamentu, a SDP-u 56 mjesta.HDZ može očekivati još pet mjesta od dijaspore, većinom Hrvata koji žive u BiH, zahvaljujući svojoj kampanji u susjednoj zemlji, dok je SDP odlučio da neće imati listu za dijasporu, navodi Reuters.

Iako je Sanader proglasio sinoć pobjedu, navodi Reuters, morat će ipak pridobiti stranke manje koalicije centra i manjine kako bi osvojio većinu u parlamentu. Čelnik SDP-a Zoran Milanović također najavio je da će učiniti isto te da "odmah" počinje s koalicijskim pregovorima.

I HDZ i SDP obećavaju reforme i članstvo u Europskoj uniji do isteka četverogodišnjeg mandata nove vlade. No, bez obzira na ishod izbora, političke i gospodarske programe zapravo će diktirati Bruxelles, ocjenjuje Reuters.

France Presse piše da konzervativci imaju malo vodstvo pred socijaldemokratskom oporbom te da obje stranke trebaju naći saveznike da bi formirale većinu.

Njemačka novinska agencija dpa u svom izvješću ističe da se HDZ i SDP još nisu izjasnile o tome s kojim bi strankama stvarale eventualnu koaliciju.

EuroNews javlja da je zasad nemoguće proglasiti pobjednika izbora s obzirom na to da rezultati još nisu definitivni. "Unatoč Sanaderovoj tvrdnji o pobjedi, oporbeni čelnik nije spreman priznati poraz”, javlja EuroNews

I HDZ i SDP tvrde da će formirati novu vladu dok rezultati, koji su gotovo potpuni, nisu dali jasnog pobjednika izbora, piše AP. "S oko 95 posto prebrojanih glasova, nijedna stranka nema potrebnih 77 zastupnika za apsolutnu većinu u parlamentu i tražit će saveznike", piše AP.

Svi slovenski mediji prenose rezultate izbora za članove novog Sabora, ističući pri tom "bipolarnu" situaciju koja se pojavila.
U izvješćima se navodi da je HDZ dobio najviše glasova, no da SDP nije odustao od stajališta da bi mogao sastaviti vladu. Još nema službenih komentara izbornog rezultata, osim nagađanja vezanih uz ZERP čija je primjena za članice EU-a najavljena s 1. siječnja sljedeće godine. Tomu se protivi Slovenija koja upravo s tim datumom preuzima predsjedanje EU-om.

Slovenska radiotelevizija prenijela je izjavu analitičara Davora Gjenera kako je teško prognozirati rezultat razgovora o koaliciji. "Na papiru je jači SDP, ali je u taktičkom pogledu prednost na strani HDZ-a", rekao je Gjenero. Istaknuo je kako će predsjednik Mesić u tome kome će dodijeliti mandat za sastav vlade paziti da ne dođe do situacije u kojoj bi se razgovori o koaliciji vukli mjesecima. To je za Hrvatsku, koju sljedeće godine očekuju završni pregovori s Europskom unijom, "neprihvatljivo".

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika