26.11.2007. / 17:57

Autor: Martina Čizmić

STVARANJE KOALICIJA

Milanović i Pusić stvaraju pobjedničku koaliciju

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je na konferenciji za novinare kako SDP, HNS i IDS zajedno s predstavnikom nacionalnih manjina Šemsom Takovićem počinju prkupljati podršku za Sabor. Ove stranke trebale bi činiti osnovu koalicije na čijem se okupljanju radi.

"Ove tri stranke dobile su 149 289 glasova više od HDZ-a", rekla je Vesna Pusić. Kad se glasovima HDZ-a pribroje oni iz dijaspore, koalicija i dalje ima 75 tisuća glasova više.

Oboje su ustvrdili da se razgovara i s predstavnicima manjina. Milanović je naglasio kako SDP i HNS imaju "otvoreniji i europskiji odnos prema manjinama" od njihovih političkih suparnika.

Na pitanje novinara kakav će odnos imati prema srpskoj manjini uspije li formirati vladu, Milanović je odgovorio da će to biti partnerski odnos. "Od njih ne očekujemo priklanjanje, nego partnerstvo", naglasio je. Vesna Pusić obećala je još bolju integraciju Srba i rješavanje problema koje HDZ u svom mandatu nije riješio.

Na pitanje novinara hoće li sada ponuditi ostavku, s obzirom da je nakon izbora na mjesto predsjednika stranke rekao kako će Glavnom odboru stranke ponuditi svoj mandat, ukoliko SDP ne bude najjača pojedinačna stranka na izborima, predsjednik SDP-a je rekao kako ne vjeruje da hoće. "O predsjedniku ili predsjednici SDP-a prema statutu odlučuje konvencija, u statutu propisanim rokovima", rekao je Milanović.

Politički analitičar i publicist iz Srbije, Tomislav Žigmanov smatra kako bi SDP-ov povratak na vlast više odgovarao hrvatskoj manjinskoj zajednici u Srbiji. "To bi bilo bolje zbog negativnih iskustva koje su imali dok je vlast u Hrvatskoj obnašao HDZ", rekao je Žigmanov.

"Mislim da bi bilo dobro da dođu novi ljudi na teren. Da u vanjskoj politici Hrvatske spram Srbije vojvođanski Hrvati dobiju značajnije mjesto. U tom smislu bilo bi, čini mi se bolje, da novu vlast čine oni koji su do sada biti oporba", rekao je Žigmanov.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika